Gå vidare till innehåll

Självkörande konceptbil visar framtidens bildelning

Minibilen smart är en del av Mercedes-Benz Cars. Nu visar man sin första modell utan ratt och pedaler – smart vision EQ fortwo.
Den självkörande konceptbilen plockar själv upp passagerare från angiven plats, och har utvändiga displayer som gör att användaren känner igen fordonet på långt håll.

smart vision EQ fortwo visar en ny syn på hur vi kommer att förflytta oss i städerna – en helt individanpassad, flexibel och eneregieffektiv lokal kollektivtrafik.

Bilen kommer själv körande när du beställer den och kör dig dit du ska. Medan bilen rullar kan passagerarna slappna av och ta det lugnt i den rymliga interiören. Fordonet kan dessutom dela information med andra trafikanter med hjälp av de utvändiga displayerna som dessutom kan få bilen att byta utseende.

 

smart vision EQ fortwo smart vision EQ fortwo

– smart vision EQ fortwo är vår vision när det gäller framtida mobilitet i städer, den mest radikala konceptbilen inom bildelning som finns – helt självkörande, med högsta kommunikationsförmåga, helt identifierbar och självklart elektrisk,säger Annette Winkler, VD för Smart.

Bilen är eldriven och när den inte används åker den själv till närmaste laddningsstation. Bilar som laddats när det är stor tillgång på el kan också kopplas in och ”skicka in” el till nätet när efterfrågan på el är större än efterfrågan på bilar. Ett helt nytt sätt för bilindustrin att vara med och forma den pågående energirevolutionen.

Ny form av bildelning

Det nya fordonet skapar även en ny form av bildelning. Ett bättre trafikflöde i våra städer gynnar inte bara enskilda utan samhället i stort. Idag hyrs en bil från Daimlers bildelningstjänst car2go någonstans i världen var 1,4 sekund. Systemet har 2,6 miljoner kunder över hela jorden och antalet användare stiger ständigt.

En av faktorerna som gör car2go så populärt är att bildelning är spontant och flexibelt. Bilen behöver inte plockas upp eller ställas på någon speciell plats och den kan hyras eller lämnas var som helst inom sitt specifika geografiska område.

smart vision EQ fortwo

smart vision EQ fortwo visar hur självkörande bilar kan göra framtidens bildelning ännu mer bekväm, enkel och ekonomiskt effektiv.

Användare behöver inte leta efter nästa lediga bil – bilen kommer i stället att leta upp dem och samla upp passagerare från respektive uppgiven position. Att ta sig till punkt B för att plocka upp en hyrbil kommer att tillhöra det förflutna, i stället kommer bilen till dig – de sammanlänkade självkörande fordonen är alltid ”on the road”. Det kommer att leda till att användandet av respektive fordon ökar samtidigt som mängden trafik och behovet av lediga parkeringsplatser minskar.

smart vision EQ fortwo smart vision EQ fortwo
Du kallar på bilen genom att använda din telefon och du känner igen den tack vare displayer på utsidan som kan göra att din bil visar ditt namn eller har en speciell färg.
Displayerna kan samtidigt kommunicera med andra fordon och människor och varna om olyckor eller dela trafikinformation. Sidodörrarna är täckta med en film som kan aktiveras vid behov, om bilen är ledig kan de till exempel visa lokalnyheter, väder eller vad klockan är. Om två passagerare vill dela bil kan de hitta varandra med hjälp av respektive profil i bokningssystemet.
Fordonet kontrolleras med hjälp av mobiltelefon eller röststyrning, ett upplägg som är intuitivt, bekvämt och hygieniskt. Interiören är luftig, stilren och bekväm och erbjuder en stunds avkoppling mitt i den hektiska stadstrafiken.

smart vision EQ fortwo smart vision EQ fortwo
smart vision EQ fortwo
smart vision EQ fortwo
Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

5 juli, 2020 / Nyheter
5 juli, 2020 / innovation
5 juli, 2020 / innovation
5 juli, 2020 / Nyheter

Välkommen till Mercedes-Benz Sveriges nyhetsblogg!


Här kan du hitta berättelser och nyheter från oss på Mercedes-Benz Sverige AB.
Företag som valt intressanta lösningar.
Människorna bakom allt.
Bilar som är annorlunda.
Bilar som är nya.
Erbjudanden och förstahandsinformation om spännande evenemang!

Har du egna idéer om saker vi ska skriva om?
Maila oss gärna på mercedes-benz@genberg.se

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter?
Anmäl dig till våra nyhetsbrev:
Nyhetsbrev Personbilar
Nyhetsbrev Transportbilar
Nyhetsbrev Lastbilar


Ansvariga utgivare:
Bengt-Ove Andersson
Lastbilar
Lalenya Tedfors
Transportbilar
Jennie Thelin
Personbilar
Mercedes-Benz Nyheter

Mercedes-Benz Sverige