Gå vidare till innehåll

Elektrisk  lyxyacht – på fyra hjul

Konceptbilen Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet.
Konceptbilen Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet.

Konceptbilen Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet är ett prov på hur lyx, design och teknologi kan kombineras – utan att tappa vare sig stil eller prestanda. Bilen klarar 0-100 på under fyra sekunder, tack vare sin fyrhjulsdrift från fyra elmotorer. Som dessutom laddas blixtsnabbt. Cabrioleten är en föraning av Mercedes-Maybachs nya generation bilar, men även Mercedes-Benz satsning på elbilar.

Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet är helt eldriven och de fyra elmotorerna ger cabrioleten 750hk i total effekt. En motor per hjul ger dessutom fyrhjulsdrift ”på köpet”. Ett platt batteri under golvet ger en räckvidd på ca 32 mil enligt den europeiska standarden EPA (50 mil enligt NEDC). Samtidigt har bilen en begränsad topphastighet på 250 km/tim, och gör 0-100 på under fyra sekunder.

Batteriet stödjer även snabbladdning enligt CSS-standarden, och dess nya kapacitet på 350 kW – på bara fem minuter är bilen redo att köra ytterligare 100 kilometer.

– Storslagna proportioner kombinerade med lyxig ”haute couture”-interiör bidrar till en unik totalupplevelse, säger Gorden Wagener, designchef på Daimler AG.

mercedes-benz-maybach-6-cabriolet14 mercedes-benz-maybach-6-cabriolet4

Konceptbilen Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet.
Konceptbilen Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet.

Omåttlig lyx

Konceptbilen bjuder på nästan sex meter omåttlig lyx med inspiration från art deco. Bilen hämtar tydlig inspiration från de klassiska lyxyachterna med sin karaktäristiska ”boat-tail”. Den långa motorhuven och de böljande linjerna står i bjärt kontrast till vad vi brukar betrakta som modernism. Design för designens egen skull är helt OK idag. Till exempel är den långa motorhuven egentligen ett stort bagageutrymme och kan snyggt fyllas med exempelvis specialdesignad picknickutrustning.

Mercedes-Maybach 6 Cabriolet.
Mercedes-Maybach 6 Cabriolet.

Interiören ett kapitel för sig

Exteriören blir till interiör via dörrpanelerna. En skålformad cockpit gör att ovansidan av dörrarna sömlöst går över och blir underkanten av vindrutan. Displaypanelen kombinerar ny teknik med analoga instrument. Riktiga nålar som visar riktiga värden – i en annars digital värld.

Eller vad sägs om att kombinera en genomskinlig ”kardantunnel” där kraftflödena visas genom ljusslingor, med ett golv som är gjort av trä?

mercedes-benz-maybach-6-cabriolet13

Konceptbilen Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet.
Konceptbilen Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet.
Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

17 augusti, 2018 / innovation
13 augusti, 2018 / Personbilar
7 augusti, 2018 / Evenemang
1 augusti, 2018 / Evenemang