Gå vidare till innehåll

Eldriven Mercedes-lastbil rullar ut hos kunder

2016 visade Mercedes-Benz världens första eldrivna tunga lastbil. Mindre än två år senare rullar de första exemplaren av eActros ut på fullskaliga tester hos kunder i Tyskland och Schweiz. Om några år kommer de eldrivna lastbilarna i det ordinarie modellprogrammet.

Efter att Mercedes 2016 visade sin eldrivna konceptlastbil för stadsdistribution, har intresset varit mycket stort både från allmänhet, politiker och kunder. Resultat blev att Daimler på rekordtid tagit fram en fullt fungerande el-driven lastbil och de första tio exemplaren kommer inom kort att lämnas över till kunder för fullskaliga fält-tester.

Fokus kommer att vara på innerstadstransporter. Där är de räckvidder som krävs väl inom ramen för vad Mercedes-Benz eActros har kapacitet för.  Det är också i dessa miljöer som minskade lokala utsläpp och minskat buller står högst på önskelistan.

Mercedes-Benz eActros im Einsatz: Der vollelektrische Mercedes-Benz Lkw für den schweren Verteilerverkehr fährt lokal emissionsfrei und leise in Städten. Bis zu 200 Kilometer Reichweite mit gewohnter Fahrleistung und Nutzlast. Technische Daten: Exterieur, 2 x elektrischer Radnabenmotor, 240 kW, 2 x 485 Nm, Radformel 6x2, M-Fahrerhaus Mercedes-Benz eActros on the road: The all-electric Mercedes-Benz truck for the heavy-duty distribution sector drives locally emission-free and quiet in urban areas. Range of up to 200 km with customary level of performance and payload. Technical Data: exterior, 2 x electric hub motor, 240 kW, 2x 485 Nm, wheel formula 6x2, M-cab

Att ”höra” tystnaden från en eldriven personbil är en sak. Men när man står vid en tung lastbil som är helt tyst slås man av hur vana vi är vid att det låter mycket. Det är en egendomlig och häftig känsla när en elektrisk tung lastbil rullar iväg utan ett ljud.

Tysta el-lastbilar gör också att det kan bli möjligt med distributionskörning i städerna nattetid. Det gör att vi kan få mindre trängsel i städerna på dagarna.

Mercedes-Benz eActros im Einsatz: Der vollelektrische Mercedes-Benz Lkw für den schweren Verteilerverkehr fährt lokal emissionsfrei und leise in Städten. Bis zu 200 Kilometer Reichweite mit gewohnter Fahrleistung und Nutzlast. Technische Daten: Exterieur, 2 x elektrischer Radnabenmotor, 240 kW, 2 x 485 Nm, Radformel 6x2, M-Fahrerhaus Mercedes-Benz eActros on the road: The all-electric Mercedes-Benz truck for the heavy-duty distribution sector drives locally emission-free and quiet in urban areas. Range of up to 200 km with customary level of performance and payload. Technical Data: exterior, 2 x electric hub motor, 240 kW, 2x 485 Nm, wheel formula 6x2, M-cab

Upp till 25 ton och tre axlar

eActros, som lastbilen heter, byggs i ett antal olika test-utföranden med både två och tre axlar och totalvikter på 18 och 25 ton. Påbyggnader kommer att vara skåp, med och utan kyla, samt kapellflak och tank. Lastförmågan blir jämförbar med motsvarande dieseldriven lastbil.

Jämfört med konceptlastbilen har eActros genomgått en hel del förändringar. Totalt används elva batteripaket och man har i möjligaste mån använt komponenter som redan, eller snart, finns i serieproduktion.

Mercedes-Benz eActros im Einsatz: Der vollelektrische Mercedes-Benz Lkw für den schweren Verteilerverkehr fährt lokal emissionsfrei und leise in Städten. Bis zu 200 Kilometer Reichweite mit gewohnter Fahrleistung und Nutzlast. Technische Daten: Exterieur, 2 x elektrischer Radnabenmotor, 240 kW, 2 x 485 Nm, Radformel 6x2, M-Fahrerhaus  Mercedes-Benz eActros on the road: The all-electric Mercedes-Benz truck for the heavy-duty distribution sector drives locally emission-free and quiet in urban areas. Range of up to 200 km with customary level of performance and payload. Technical Data: exterior, 2 x electric hub motor, 240 kW, 2x 485 Nm, wheel formula 6x2, M-cab

Tio kunder i Tyskland och Schweiz kommer att använda eActros för distribution av allt från livsmedel till råvaror och byggmaterial under ett år. Efter periodens slut kommer bilarna att lämnas över till tio nya kunder för ytterligare ett års tester och utvärderingar.

Resultaten kommer dels att användas för att optimera och utveckla lastbilarna, men de kommer även att publiceras så att intresserade kunder kan planera sin verksamhet och sina investeringar i god tid.

Målet är att serietillverka eldrivna tunga lastbilar med konkurrenskraftig prisbild 2021.

Mercedes-Benz eActros im Einsatz: Der vollelektrische Mercedes-Benz Lkw für den schweren Verteilerverkehr fährt lokal emissionsfrei und leise in Städten. Bis zu 200 Kilometer Reichweite mit gewohnter Fahrleistung und Nutzlast. Technische Daten: Exterieur, 2 x elektrischer Radnabenmotor, 240 kW, 2 x 485 Nm, Radformel 6x2, M-Fahrerhaus Mercedes-Benz eActros on the road: The all-electric Mercedes-Benz truck for the heavy-duty distribution sector drives locally emission-free and quiet in urban areas. Range of up to 200 km with customary level of performance and payload. Technical Data: exterior, 2 x electric hub motor, 240 kW, 2x 485 Nm, wheel formula 6x2, M-cab

Tekniken

eActros baseras på samma chassi som Mercedes-Benz Actros, men har en helt ny arkitektur. Lastbilen drivs av två 400 volts elmotorer på tillsammans 250 kW (335 hk) och vardera 485 Nm. Utväxlingen omvandlar detta till vardera 11.000 Nm vilket ger prestanda väl i klass med en dieseldriven lastbil.

Elva batteripaket på totalt 240 kWh ger en räckvidd på 20 mil. Även bilens 24 volts-system får sin energi från dessa batterier via en DC-DC omvandlare och två separata batterier. Det gör att bilens vitala system som bromsar, servo, ljus och annat fungerar även om högspänningssystemet är avstängt eller ur funktion.

Vid laddning med 20 till 80 kW med CCS system på terminal räknar man med en laddningstid på tre till elva timmar.

 

Mercedes-Benz eActros
Mercedes-Benz eActros

 

Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

25 juni, 2019 / Evenemang
19 juni, 2019 / innovation

Ända sedan 70-talet har Mercedes-Benz med jämna mellanrum presenterat experimentella säkerhetsbilar under begreppet ESV (Experimental Safety Vehicle). Totalt har det…

Läs inläggSäkerhetsbil för en ny era.

14 juni, 2019 / Lastbilar
12 juni, 2019 / innovation

Välkommen till Mercedes-Benz Sveriges nyhetsblogg!


Här kan du hitta berättelser och nyheter från oss på Mercedes-Benz Sverige AB.
Företag som valt intressanta lösningar.
Människorna bakom allt.
Bilar som är annorlunda.
Bilar som är nya.
Erbjudanden och förstahandsinformation om spännande evenemang!

Har du egna idéer om saker vi ska skriva om?
Maila oss gärna på mercedes-benz@genberg.se

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter?
Anmäl dig till våra nyhetsbrev:
Nyhetsbrev Personbilar
Nyhetsbrev Transportbilar
Nyhetsbrev Lastbilar


Ansvariga utgivare:
Bengt-Ove Andersson
Lastbilar
Lalenya Tedfors
Transportbilar
Jennie Thelin
Personbilar
Mercedes-Benz Nyheter

Mercedes-Benz Sverige