Gå vidare till innehåll

Daimler bygger batterifabrik i USA.

kamenz_merkel
Angela Merkel var en av gästerna när den nya batterifabriken i Kamenz invigdes.

För att kunna få fram batterier till alla Mercedes-Benz elbilar krävs det en enorm produktionskapacitet. Totalt planerar Daimler att initialt ha åtta batterifabriker i fyra länder – däribland USA. Härom veckan togs första spadtaget till den nya fabriken i Alabama.

I vintras tillkännagav Daimler att man satsar ofattbara 100 miljarder kronor (€10 miljarder) på att elektrifiera sitt modellprogram. En stor del av detta går till att bygga, och bygga ut, nya batterifabriker i Tyskland, USA, Thailand och Kina. 2022 ska Mercedes-Benz erbjuda minst en helt elektrifierad version i varje segment.

Förra året invigdes den nya fabriken i Kamenz i Tyskland, där bland annat batterierna till nya EQC tillverkas, med Angela Merkel som en av gästerna. I oktober var det dags att ta det första spadtaget på en helt ny fabrik i Bibb County i Alabama. Alabama har blivit en viktig plats för Mercedes-Benzi USA sedan man 1997 började bygga sin suv ML här. Idag är det här GLE, GLE Coupé och GLS tillverkas.

alabamaplant
Den nya batterifabriken i Alabama byggs nära Mercedes-Benz stora suv-fabrik i Tuscaloosa.

Den nya batterifabriken ligger bara någon kilometer från bilfabriken. Ca nio miljarder kronor investeras i den 185.000 kvadratmeter stora anläggningen som kommer att få ca 600 anställda.

 

Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

16 november, 2018 / innovation
30 oktober, 2018 / innovation

Det är inte bara för personbilar som utvecklingen mot eldrift går fort. I vår kommer den eldrivna transportbilen Mercedes-Benz eVito…

Läs inläggElektriskt för proffs.

17 oktober, 2018 / Nyheter
12 oktober, 2018 / innovation