Gå vidare till innehåll

Elbilsintresset växer med rekordfart i Sverige.

Karin Stålhandske, märkeschef för Mercedes-Benz på Upplands Motor i Stockholm.
Karin Stålhandske, märkeschef för Mercedes-Benz på Upplands Motor i Stockholm.

Intresset för elbilar växer snabbare i Sverige än någon kunnat tro. Bland Mercedes-Benz kunder är suget efter plug-in hybrider och helelektriska bilar enormt. Det berättar Karin Stålhandske som är märkeschef för Mercedes-Benz på Upplands Motor i Stockholm.
– Vi säljer bilarna innan de kommer hit.

Upplands Motor med bland annat fyra Mercedes-Benz anläggningar i Stockholm är ett av landets största bilföretag och en av märkets största enskilda återförsäljare i landet. Karin Stålhandske är märkeschef för Mercedes-Benz på Upplands Motor och hon har märkt hur intresset för elbilar formligen exploderat de senaste åren.

Hur skulle du beskriva intresset för elbilar hos era kunder?

– Det är ett väldigt stort intresse både bland privatpersoner och företagskunder.  Det är framförallt laddhybriderna man är intresserad av eftersom många i Stockholmsområdet kör så korta sträckor att de klarar sitt dagliga behov på ren eldrift. Utsläppen är klart i fokus men även det faktum att bilarna är så tysta är uppskattat liksom att tankningarna blir färre.

Hur har intresset ändrats under de senaste åren?

– Det har gått väldigt fort de senaste åren.  Inledningsvis var det mest de verkligt teknikintresserade som var intresserade, men nu skulle jag nog säga att en klar majoritet av kunderna har frågor om elbilar. Alla är inte potentiella köpare men intresset är stort.

Vad är det för typ av elbilar som mest efterfrågas?

– Det är framförallt laddhybrider eftersom dessa redan går att köpa, och många i Stockholm kan köra dem på ren eldrift nästan alltid. Det går ofta att pendla på ren eldrift från söderort till norrort om du kan ladda på jobbet.

Hur ser det ut med intresset för EQC?

– Det är ett väldigt stort intresse redan nu innan bilen ens har släppts på marknaden. Räckvidden på ca 40 mil, designen och den kvalitet Mercedes-Benz står för tilltalar många. Vi har närmare hundra kunder som står på intresselistan och det är en blandning av unga och äldre, män och kvinnor vilket är väldigt kul.

Vad tror du är det största skälet till det ökade intresset?

– Det är klimatfrågan helt klart.

Vad har ni själva vidtagit för åtgärder för att vara ”elbilsberedda”?

– Vi har sedan ett par år tillbaka laddmöjligheter både för kunder på p-platser och inne på våra verkstäder.  Vi kommer att utöka laddmöjligheterna ytterligare under året eftersom alltfler laddbara bilar kommit ut på marknaden. Både sälj- och servicepersonal vidareutbildas också och vi ser alla fram emot de kommande åren där Mercedes-Benz kommer att rulla ut alltfler laddbara fordon.

– Framtiden är elektrisk!

 

Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

15 oktober, 2020 / innovation
26 maj, 2020 / Nyheter
30 april, 2020 / innovation
22 januari, 2020 / innovation

Välkommen till Mercedes-Benz Sveriges nyhetsblogg!


Här kan du hitta berättelser och nyheter från oss på Mercedes-Benz Sverige AB.
Företag som valt intressanta lösningar.
Människorna bakom allt.
Bilar som är annorlunda.
Bilar som är nya.
Erbjudanden och förstahandsinformation om spännande evenemang!

Har du egna idéer om saker vi ska skriva om?
Maila oss gärna på mercedes-benz@genberg.se

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter?
Anmäl dig till våra nyhetsbrev:
Nyhetsbrev Personbilar
Nyhetsbrev Transportbilar
Nyhetsbrev Lastbilar


Ansvariga utgivare:
Bengt-Ove Andersson
Lastbilar
Lalenya Tedfors
Transportbilar
Jennie Thelin
Personbilar
Mercedes-Benz Nyheter

Mercedes-Benz Sverige