Gå vidare till innehåll

Bo i bil med bebis

På Staffan Björklunds nya, stripade Mercedes-Benz Marco Polo står det WHATSYOURDREAM.
Staffan är äventyrare och tävlar i Adventure Racing – en stentuff multisport med fysiska och mentala utmaningar som kräver mer än ”det lilla extra” av deltagarna.

#Whatsyourdream – del 5
Staffan Björklund, äventyrare
Augusti 2019, Norge

 

Det största äventyret!
Precis så är det och det häftigaste äventyret hittills! Vår lilla Marco Polo-familj har nämligen fått tillökning. Jag och min flickvän Josefine har fått en son, en liten Thor. Nyss fyllde han 5 veckor och vi firade det med en roadtrip i Marco Polon, hela familjen, längs Norges vackra kust.

95f5f639-7d54-4ee3-9c23-ddbac33c6e0a-597-00000083e0dc6a5d

Funderingarna var många inför avfärd: Hur skulle det gå att resa och bo…att LEVA i Marco Polon…med bebis? Efter några stökiga babynätter i lägenheten undrade vi hur det skulle gå att amma och byta blöja mitt i natten? Skulle det gå att klättra ner från popup-loftet med Thor på axeln? Skulle vi byta blöja på sätet? Eller lägga honom på golvet? Skulle vi ens sova på ”loftet”? Hur skulle det egentligen gå till?

Efter att ha bott själv i äventyrsbilen i mer än ett år, så tycker jag att jag har bra koll på rutiner, packning och hur man utnyttjar utrymmet i den. Skulle nästan vilja hävda att jag har ”svart bälte” i att bo och leva i Mercedes-Benz Marco Polo. Vilket går alldeles utmärkt när man är själv! Men skulle det fungera för vår lilla familj – med mig, Josefine och lille Thor?

Först var det packningen! Förutom min träningsutrustning, kläder, mat, skor och allt annat man behöver ha med, så skulle nu också barnvagn, babynest, bärsele, våtservetter, babyskydd, babysitter, blöjor, dukar, babykläder, bärsjal och filtar med…Ett något förändrat läge beträffande packningsprocessen, kan man säga!

8463e528-f9eb-4d68-8173-f9d53e1cf120-597-00000083e56b83f3

Det faktum att vi valt att förlägga vår första roadtrip bara fyra timmars bilväg hemifrån kändes lite lugnande. Om det inte skulle funka eller kännas o-bra, så kunde vi alltid vända om och vara hemma igen i rimlig tid.

Så bar det iväg!
Marco Polon hann inte mer än rulla ut över ”potthålen” på vår parkering, så somnade Thor som en prins i sin stol i baksätet bredvid mamma. Vi lämnade ett 7-gradigt Åre vid lunch och närmade oss vårt dagsmål drygt fyra timmar senare, med stopp för matning, blöjbyte och pauser på vägen. Ett otroligt vackert Stokkøya (en ö i Norges skärgård utanför Trondheim) där vi möttes av 20-gradig värme och en fantastisk solnedgång, som bäddade in både hav och himmel i ett rosa skimmer. Vi lagade middag i bilen med öppna dörrar mot havet och medan vi åt låg Thor på köksbänken i Marco Polon och tittade nyfiket ut genom den öppna dörren.

708cde99-551c-477d-a1ac-9b864e655f63-1739-00000171ea7697d8

Vi var ensamma på platsen vi hittat, en sandig parkering alldeles invid vattnet och det var helt vindstilla. När solen gick ner var det som om en otroligt härlig tystnad också sänkte sig över nejden. Inte ens havet gav ifrån sig något ljud, utan låg helt spegelblankt och stilla. Thor var helt nöjd och lugn och det enda vi hörde var våra egna andetag. Sista gången jag kollade klockan innan jag somnade stod den på 22.00.

118af54b-5828-4757-8f02-6609f3217cce-1739-00000171d29dcd20

Klockan 05:00 efter första familjenatten i Marco Polon, väckte Thor oss med ett lite gny och jag hoppade ner från popup-loftet till ”vardagsrummet”, som kvällen innan fungerat som vårt kök.  Där hade Josefine förberett en skötbänk med fårfäll, filt, blöjor och våtservetter, och morgonbytet gick smidigt och lätt i bilen. Vi bestämde oss för att ligga kvar en stund efter morgonmatningen och mysa med Thor…Och somnade givetvis, hela familjen!

ae0748ab-6ecd-4e2f-967a-cfeddbd03869-597-0000009f2c98ff1e

När vi vaknade och klev ur den bekväma loftsängen, förvandlade vi snabbt skötbänken till frukostkök. Med dörrarna vidöppna mot den vackra utsikten, den härliga morgonluften och tekannan puttrande och laddad med gott rött te, så kände vi oss nästan som hämtade ur en snygg reklamaffisch!

a725fa98-0f22-4031-b716-00cad8111b90-597-00000083e9faded6

Efter en stunds strosande barfota i den vita sanden vid vattnet beslöt vi oss för att ta oss upp på det högsta berget alldeles bredvid vårt Marco Polo-läger. Thors första riktiga bergstopp! En lagom topp med sina 188 meter över havet. Det ska börjas i tid för en äventyrare!

gptempdownloadEfter bergstoppen och lunch i bilen, väntade ännu ett äventyr för Thor – en liten tur på vattnet i vår uppblåsbara båt. Och vi kunde konstatera att  vår lille kille verkade trivas lika bra med äventyr som vi och att det går bra att familjecampa i Marco Polon även med en liten bebis på fem veckor.

thor-i-flotten

Framåt eftermiddagen packade vi ihop vårt lilla läger och begav oss vidare till en av Norges största grottor, som bara låg en timmes bilfärd bort. Denna gång gick det snabbare att packa bilen och så fort vi började köra somnade både Thor och mamma Josefine i baksätet, medan jag njöt bakom ratten med en av radions Sommarpratare i högtalarna som förarsällskap.

ska%cc%88rmavbild-2019-08-30-kl-11-59-12

Jakten på bra ställplatser är ett dilemma för mig. Jag söker efter något där vi kan få vara själva, där det är tyst och stilla. Så för nästa stopp på vår norska roadtrip avvek vi från huvudvägen och hittade en fin plats alldeles vid havet. Vi stannade där och just när jag höjt upp popup-loftet, öppnade sig himlen och regnet smattrade mot biltaket. Jag älskar det ljudet! Bokstavligen älskar det! INGET får mig så lugn, som att sitta i Marco Polon och lyssna på regnet. Det har jag gjort många gånger! Och ännu bättre denna gång, när jag har min familj med mig!

staffan-o-baby

Natten blev som den föregående. Lugn och mysig. Thor vaknade bara en gång för blöjbyte och mat. På morgonen regnade det lite lätt och vi tog en lugn och mysig morgon i bilen med Thor. Lite senare, när regnet lättat och solen tittade fram, begav vi oss till grottan, där det var mycket att utforska.

1ac4e842-a08c-49c9-a63b-a576bf594c02-597-00000083e2ed58d9

Tillbaka i vår Marco Polo och matlagning igen. Full fart på båda gasplattorna – här skulle det lagas Pasta Carbonara! Efter maten diskade jag i duschen i bakluckan. Jag gillar att tänka att det är vårt grovkök, eller groventré. Där fäller vi upp bakluckan och använder duschen för skitiga träningskläder, salta våtdräkter eller för att diska efter maten. Efter ytterligare en lyckad utflyktsdag och natt i Marco Polon – där Thor huserade lite överallt; på golvet, loftet, i sätena och såklart mest i våra famnar – så var det dags för hemfärd till Åre, med hela familjen glad och nöjd.

d66619a5-02cb-451c-ae9e-aec51359d669-1739-00000171f34f1085

Roadtripen var ett litet test. Vi visste inte riktigt hur det skulle gå att bo i Marco Polon med Thor. Men till vår förtjusning så verkade han verkligen gilla det – vilket ju var skönt om man som jag lever med resor och äventyr! Det betyder att vi redan nu kan börja planera för en längre resa ner till Alperna och Medelhavet i höst. En familjeresa och ett äventyr i vårt rullande hem som vi alla tre verkar älska!

53d19969-213d-4040-bd15-7a29e7a4774f-1739-00000171e2954932

Läs också:

#Whatsyourdream – del 4
På äventyr med Nordenskiöld och Marco Polo

#Whatsyourdream – del 3
För Staffan och hans Marco Polo väntar nya äventyr

#Whatsyourdream – del 2
Det är jag, min Mercedes och naturen

#Whatsyourdream – del 1
Staffan bor i sin Marco Polo och har nära till äventyret

Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

25 mars, 2021 / Transportbilar
5 mars, 2021 / Road Stories
28 november, 2019 / Våra stjärnor
3 november, 2019 / Våra stjärnor

Välkommen till Mercedes-Benz Sveriges nyhetsblogg!


Här kan du hitta berättelser och nyheter från oss på Mercedes-Benz Sverige AB.
Företag som valt intressanta lösningar.
Människorna bakom allt.
Bilar som är annorlunda.
Bilar som är nya.
Erbjudanden och förstahandsinformation om spännande evenemang!

Har du egna idéer om saker vi ska skriva om?
Maila oss gärna på mercedes-benz@genberg.se

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter?
Anmäl dig till våra nyhetsbrev:
Nyhetsbrev Personbilar
Nyhetsbrev Transportbilar
Nyhetsbrev Lastbilar


Ansvariga utgivare:
Bengt-Ove Andersson
Lastbilar
Lalenya Tedfors
Transportbilar
Jennie Thelin
Personbilar
Mercedes-Benz Nyheter

Mercedes-Benz Sverige