Det finns tillfällen när det är bäst att använda sig av en yrkesman. Det vet de flesta som gett sig på att renovera gamla badrum eller dra om elen hemma, utan att vara rörmokare eller elektriker. Det blir sällan speciellt bra.
Detsamma gäller bilar. Och inte minst specialinredda hantverksbilar. Därför finns det ”påbyggare” som specialiserat sig på att göra inredningar för olika yrkesgruppers transportbilar.
I Borlänge finns familjeföretaget Dala Bilinredning. Där tillverkas och monteras serviceinredningar i transportbilsskåpen till snickare, rörmokare och andra hantverkare. Ett jobb som kräver såväl skicklighet som kreativitet.

– Vi ser till att kunden, som oftast är ett hantverksföretag av något slag, får sina grejer på rätt plats i bilen, så att jobbet blir lättare att utföra. Hyllor, lådor, fack för verktyg eller andra specialbeställda varianter, säger Bill Bergqvist, son till Lars Bergqvist som startade företaget för drygt tre år sedan.

– Blixtljus på bilarna för dem som är ute och jobbar på vägarna, är också en vanlig beställning på jobb som vi utför. Och ibland kan det vara någon som vill sätta in ett baksäte i sin två- eller tresitsiga van.
– Det är mycket kundspecifika beställningar och roligast är det förstås när vi får in lite udda eller knepiga uppdrag där vi måste använda både vår erfarenhet, kunskap och kreativitet.
– Vi har några medarbetare i verkstan också. Det är Johan Lööf, som fungerar lite som verkstadschef och som kan elektronik och elinstallationer i bilarna. Det är ju lite speciellt, eftersom det är ett område som utvecklas hela tiden och man måste hålla sig uppdaterad.

– Och så är det Alexander Grandin och Björn Roos, som jobbar som montörer. Ibland tar vi in en extra kille till, som också jobbar med elektroniken.
Just nu jobbar Bill och hans kolleger med tre nya, fyrhjulsdrivna Mercedes Sprinter. Det är Falu Energi och Vatten som vill anpassa bilarna efter sina behov.
– Vi flyttar mellanväggen bakåt, så att det blir mer plats bakom förarsätena och så har vi lagt in ett specialgolv, ett Modulfloor, i skåpet och en specialbeställd serviceinredning från Modul System.
– Vi sätter ett fotsteg bak, extraljus och blixtljus också.
– Och så omvandlar vi till 220 volt för deras arbetsutrustning.

Bill berättar de bygger om drygt 400 bilar per år och att det är bilsäljarna som är deras största kunder.
– Jag får in beställningar från den som sålt bilen. Då har slutkunden sagt hur han vill ha det och jag beställer hem grejer, så att det finns här i verkstan när vi får hit bilen. Sen monterar vi in inredningen i bilen och säljaren kan leverera en färdigbyggd specialinredd bil till kunden. De allra flesta väljer ett färdigritat standardalternativ, men ibland får vi in väldigt kundspecifika önskemål och beställningar.
– Vi bygger ofta på Mercedes Sprinter och nyligen hade vi ett stort uppdrag för en större vvs-firma där man använder robotar och kameror som styrs inifrån bilen i sitt arbete. I det fallet tog vi fram smarta lösningar tillsammans med både Mercedessäljaren och med företaget som beställt bilen.

– Och då var det inte chefen på företaget, utan killarna som skulle köra bilarna, som var med och diskuterade hur det skulle se ut. Det var lite olika från bil till bil, beroende på hur chauffören ville ha det.
– Det roligaste är när en kund kommer in o säger: ”Ni får fria händer, bara det blir bra”, säger Bill och tillägger:
– Då får man klura lite på lösningar och vara lite kreativ. Eller så kan man ringa runt lite till andra påbyggare och få lite tips och råd om man vet att det gjort ett liknande uppdrag. På så sätt är det en väldigt sjyst bransch, där vi kan byta erfarenheter och tipsa varandra.
– Men det är ofta, ofta man går hem på kvällen och funderar: ”Hur ska jag lösa detta?”
– Ibland är det svårt att från början se hur allting ska bli när vi är färdiga med bilen när det är specialuppdrag. Då blir det en hel del möten under arbetets gång, så vi är säkra på att kunden blir nöjd när den nya inredningen är på plats.

Bill hade egentligen inte tänkt att det var detta han skulle jobba med, men pappa Lars, som sysslat med lite påbyggnad och transportbilsinredningar sedan Bill var tonåring för tio-femton år sedan, fick honom intresserad.
– Farsan jobbade lite extra som påbyggare och för tre år började vi jobba ihop.
– Det bara blev så. Och nu trivs jag jättebra med jobbet.
Text: Maria Anderberg Foto: Henrik Hansson