Gå vidare till innehåll

Mercedes-Benz Vision EQS – Stor, lyxig och elektrisk.

Mercedes-Benz tar elektrifieringen till nya marknadssegment. Senast ut är konceptbilen Mercedes-Benz Vision EQS som visades på IAA-mässan i Frankfurt nyligen. En studie av hur en stor och lyxig, eldriven sedan kan se ut. 70 mil räckvidd och 80 % laddning på under 20 minuter utlovas.

mercedes-benz-vision-eqs-05

Mercedes-Benz har länge haft ledartröjan när det gäller stora, starka, tysta och lyxiga sedaner.
S-Klass har sedan introduktionen varit den bil som alla andra jämfört sig med i klassen.
Just tystnad och kraft är dessutom något som är synonymt med eldrift, så det är inte konstigt att Mercedes-Benz senaste eldrivna konceptbil är en modell i just den här klassen.

EQS är byggd på en helt ny variabel och skalbar teknikplattform som kommer att göra det möjligt att snabbt ta fram nya eldrivna modeller. I EQS fall är bilen fyrhjulsdriven med ca 470 hästkrafter (350 kW) och ett vridmoment på ca 760 Nm. Det ger acceleration 0-100 på ca 4,5 sekunder och en toppfart på klart över 200 km /tim. Allt i total tystnad.

Batteriet är på ca 100 kW vilket ger en räckvidd på ca 70 mil enligt WLTP, och det kan laddas till 80 % på under 20 minuter med 350 kW laddning!

Bilen har självkörande funktioner i nivå 3 vilket betyder att den kan köra själv långa sträckor med föraren med som ”övervakare” och för att kunna ta kontroll när bilen ber om det.

mercedes-benz-vision-eqs-01

Känsla och design.

Men teknik i all ära – en bil i den här klassen handlar mycket om känsla. Och EQS erbjuder känsla i överflöd. Exteriören är clean och svepande och låter ljus spela en större roll än vad som hittills setts i kanske någon annan bil med ett ”lightbelt” som går hela vägen runt karossen. 24-tums fälgar och i fronten är grillen försedd med inte mindre än 188 individuellt styrbara LED.

mercedes-benz-vision-eqs-11

Det låter fronten kommunicera med sin omgivning på olika sätt – nästan som om den var en skärm.

DIGITAL LIGHT strålkastarna har vardera 500 LED med holografiska linser som roterar med 2000 varv i minuten. Det ger strålkastarna oändliga möjligheter att ändra sin ljusbild och de kan även projicera högupplösta budskap och vägvisningar på vägbanan framför bilen.

mercedes-benz-vision-eqs-08

Även i bilens bakparti är det ytterst innovativ belysning. 229 individuella LED-stjärnor som kan skapa mönster och signaler på ett sätt som aldrig tidigare skådats.

mercedes-benz-vision-eqs-04

Unik interiör.

De svepande linjerna går igen i interiören. Cockpiten omsluter passagerarna lite på samma sätt som en sittbrunn i en båt. Även här står belysningen i fokus och skärmar och lampor runt om interiören kan både skapa stämning och kommunicera med de åkande.

mercedes-benz-vision-eqs-09

Allt material i  interiören är skapat av material där hållbarhet står i fokus. Träpanelerna är till exempel gjorda av odlad lönn från tyska skogar.

mercedes-benz-vision-eqs-10

Redan 2022 ska Mercedes-Benz ha tio helt eldrivna modeller på programmet. 2039 ska hela modellprogrammet vara CO2-neutralt.

Läs mer om EQS här:

mercedes-benz-vision-eqs-06

Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

9 juni, 2021 / Personbilar
11 maj, 2021 / Familjebil
26 maj, 2020 / Familjebil
30 april, 2020 / innovation

Välkommen till Mercedes-Benz Sveriges nyhetsblogg!


Här kan du hitta berättelser och nyheter från oss på Mercedes-Benz Sverige AB.
Företag som valt intressanta lösningar.
Människorna bakom allt.
Bilar som är annorlunda.
Bilar som är nya.
Erbjudanden och förstahandsinformation om spännande evenemang!

Har du egna idéer om saker vi ska skriva om?
Maila oss gärna på mercedes-benz@genberg.se

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter?
Anmäl dig till våra nyhetsbrev:
Nyhetsbrev Personbilar
Nyhetsbrev Transportbilar
Nyhetsbrev Lastbilar


Ansvariga utgivare:
Bengt-Ove Andersson
Lastbilar
Lalenya Tedfors
Transportbilar
Jennie Thelin
Personbilar
Mercedes-Benz Nyheter

Mercedes-Benz Sverige