Redan den 10 september 1959 genomförde Mercedez-Benz sitt första krocktest och körde en bil rakt in i en vägg. Det som var helt revolutionerande då är en självklarhet i dag.

1959 var Mercedes-Benz först i världen med att lansera en bil med deformationszoner både fram och bak, bästa sättet att visa och prova hur detta fungerade i praktiken var att genomföra krocktester. Men sedan dess har det hänt enormt mycket – både vad gäller krocksäkerhet och hur man testar denna. Idag finns det fantastiska digitala simulatorer där olika lösningar kan testas innan bilen ens är byggd. Men de riktiga krocktesterna är än idag det enda sättet att verkligen få ett kvitto på att man gjort rätt i sitt konstruktionsarbete.



Mercedes-Benz satsar enorma resurser på säkerhetsutveckling och genomför mångdubbelt fler och mer avancerade tester än vad reglementet kräver. Inför lansering av en ny modell undersöks mer än 40 scenarion minutiöst i totalt 150 krockar. Dessutom görs 15 000 digitala simuleringar. Det är en massiv kontrollinstans med tysk noggrannhet, utfört på det egna testcentret i Sindelfingen.

Trots långt framskridna digitala simulatorer är krocktesterna mer aktuella än någonsin, när teori blir verklighet och nya bilar slås i bitar. Just nu ställer inte minst elbilarna teknikerna inför helt nya realiteter, men helelektriska EQC fick högsta betyg från Euro NCAP. Nya CLA, B-klass och GLE likaså. Förra året tilldelades nya A-klass Euro NCAPs utmärkelse för säkraste familjebil i småbilsklassen. 60 års krocktestande ger resultat.

Inom kvalitetsteknik och förbättringsarbete följer man en gammal visdom ‘att den som slutar förbättras snart även slutar att vara bra’, något som Mercedes-Benz tar fasta på.

I november 2016 slog företaget upp dörrarna till det nya Technology Centre for Vehicle Safety (TFS), ett av världens mest moderna bilsäkerhetscenter. Utöver klassiska krocktester erbjuder anläggningen nya möjligheter som studier av fordonskollisioner (Car2Car) ur alla vinklar, utvärdering av PRE-SAFE®*, automatiserade körmanövrer med krock samt krocktest med lastbilar.

I framtiden ligger fokus på röntgen. Tillsammans prestigefyllda Ernst Mach-institutet arbetar Mercedes-Benz med att ta fram ett världsledande krocktest med dynamisk röntgenfunktion. Alltså att bilarna kan röntgas löpande under pågående krocktester. Väl i drift förväntas det ge helt ny information från insidan av materialen, värdefull kunskap till komponentutvecklingen och en möjlighet att ta den redan höga nivån på simuleringar ännu högre. Lägg där till en ny digital teknik för både förstärkt och virtuell verklighet, en diger checklista på 150 punkter tillämpad med AR-goggles, för att göra morgondagens krocktester ännu mer finstilta och vattentäta.
* Ett system som känner av om en olycka är på väg att inträffa, och då förbereder bilen på detta genom att blixtsnabbt aktivera en mängd olika funktioner.