Gå vidare till innehåll

Siktar mot stjärnorna.

En vanlig svensk villaförort. Och en Michelinkrog med skyhöga ambitioner. Med Aloë lockar stjärnkockarna Niclas Jönsson och Daniel Höglander världens matälskare till den tidigare Konsumbutiken i Älvsjö. Nu är målet tre stjärnor i Guide Michelin.

Text: Björn Solfors Foto: Johan Marklund
Aloë tar lyxmaten till förorten.
Aloë tar lyxmaten till förorten.

2018 belönades Aloë med sin första stjärna i Guide Michelin. Den nytänkande krögarduon tog senare samma år ett lite annorlunda grepp: Att helt stänga den hyllade krogen i drygt fyra månader.

”Vi vill aldrig flyta ut i periferin, vi ska fortsätta ligga i absoluta framkant. Vi gör det här för att få en nytändning och bygga upp intresset ännu mer”, säger Niclas Jönsson. I april slogs portarna upp igen. Vi fick ett göra ett exklusivt besök redan under restaurangens uppgradering, där nya mat-idéer tagit form samtidigt som inredningen blivit mörkare, varmare och djärvare.

Namn: Niclas Jönsson. Ålder: 40 år. Familj: Sambon Sabrina, barnen Malou och Eddie, samt hunden Zelda. Bakgrund: Fredsgatan 12, Bon Lloc, Lux.

”Många stjärnkrogar har en tyst och steril miljö. Vi gör en produkt som är precis tvärtom. Vi spelar ganska hög musik och känslan är lite som i ett vardagsrum. Det ska vara som att gå på fest. Om man får dela en sådan här upplevelse tillsammans blir det en mycket härligare känsla i luften.”

Han ser restaurangbesöket som en teaterföreställning. De 30 matgästerna anländer vid ungefär samma tid, och för den som vill väntar lite mingel med de andra besökarna innan föreställningen inleds vid de sex borden.

Namn: Daniel Höglander. Ålder: 39 år. Familj: Sambo, två barn och två hundar. Bakgrund: Boquse d’or, Kocklandslaget, Fredsgatan 12, Esperanto, Operakällaren.
Namn: Daniel Höglander. Ålder: 39 år. Familj: Sambo, två barn och två hundar. Bakgrund: Boquse d’or, Kocklandslaget, Fredsgatan 12, Esperanto, Operakällaren.

”Vi vill att det ska hända saker vid borden. Kanske kan man laga något framför gästen, viss mat kanske äts med händerna eller med pinnar, annat dricks ur en skål. Vi gillar inte monoton matlagning.

”En förändring sedan nyöppningen är att matlagningen blivit ännu mer analog. Någon vanlig ugn finns inte, istället används en variant på en vedeldad ugn. I högtalarna spelas samtidigt kockarnas husgudar, som exempelvis Nick Cave, Pearl Jam och Tom Waits. Inspirationen till den varma och avslappnade atmosfären och inredningen kommer från hela världen, för att samtidigt spegla maten som serveras.

Daniel Höglander och Niclas Jönsson.
Daniel Höglander och Niclas Jönsson. Inspirationen till Aloës prisade mat kommer från hela världen. ”Vi har höga smaker i allt vi gör.”

”Vi låser inte in oss i ett särskilt fack, vi har ett helt öppet sinne för mat och letar efter världens bästa råvaror. Andra kulturer har så otroligt god mat och om den bästa pilgrims-musslan finns på Färöarna så är det den vi tar. Det har också blivit väldigt trendigt att man som restaurang ska odla allting själv, vilket är lite märkligt. Ofta blir det bättre om man låter experterna göra det de kan. Ungefär som när man går till frisören.

”Ofta börjar utvecklingen av en ny maträtt med ett utvalt protein, exempelvis lamm eller marulk, och därefter spånas de bästa smakerna fram. Olika temperaturer och former testas och smakas av i flera omgångar, innan slutresultatet antingen förkastas eller hamnar på gästens tallrik. På Aloë serveras varje gäst mellan 20 och 25 rätter under en kväll, utan tillgång till en meny. Den får man istället med sig hem efteråt.

”Allt som hamnar på tallriken blir en överraskning, vilket är ett väldigt härligt sätt att äta mat på om man är matintresserad. Dessutom ger det en skön frihet i köket, där vi inte behöver jobba så statiskt. Ibland kommer inte fisken som planerat och då är det snabba puckar som gäller för att tänka om.

”Å andra sidan är det precis det som Niclas Jönsson och Daniel Höglandet trivs så bra med. Det kreativa matskapandet i köket, förberedelserna från morgon till kväll, och sorlet från en fullsatt matsal.

”För Niclas Jönsson var kockyrket tidigt den enda vägen. Redan som barn satt han på mormoderns diskbänk i Jämtland och rörde i grytor och kastruller. Kockduons talang blir tydlig när man ser vilka restauranger som väntade: Niclas Jönsson har jobbat på restauranger som Lux och Bon Lloc

– Daniel Höglander startade Guide Michelin-belönade Esperanto, har tävlat i kock- landslaget och arbetat på Vassa Eggen och Operakällaren. När Niclas Jönsson bestämde sig för att testa något annat blev det flytt till Älvsjö, och i en nedlagd Konsum-butik startade han en egen cateringverksamhet.

”Jag fick kungafamiljen och regeringen som kunder. De hade 2-3 flygplan som jag lagade all mat till.

”En dag hjälpte vännen Daniel till i köket, som föreslog att de borde öppna en restaurang ihop. Niclas tyckte inte han hade tid, men Daniel stod på sig och i maj 2015 slog det gemensamma projektet Aloë upp dörrarna.

Stjärnmöte. Duon bakom Aloë har skyhöga krav – oavsett om det gäller gastronomi eller körglädje.
Stjärnmöte. Duon bakom Aloë har skyhöga krav – oavsett om det gäller gastronomi eller körglädje.

”Vi kanske var mer av en kvarterskrog i början, men både jag och Daniel blir nog förknippade med ett fack som inte är kvarterskrog. För oss är det svårt att inte göra mat på hög nivå och i augusti första året fick vi maxpoäng i Dagens Nyheter. Då smällde det till. Vi hade fullt i två år.” Stjärnan i Guide Michelin gav ytterligare i effekt i den utvecklingen, även långt utanför Sveriges gränser.

”Stjärnkrogar på den här nivån ligger antingen på fina gatan i storstaden, eller avsides långt ut på landet. Men ni valde en helt vanlig villaförort?

”Ja, och i början fick vi mycket gliringar från de andra i branschen: Vad håller ni på med? Har ni fått hybris? Men mat är inte en geografisk fråga, kolla bara hur det ser ut runtom i världen. De flesta vettiga krogarna ligger utanför stan, man vill kunna åka en bit för att äta gott. Vårt mål var att sätta Älvsjö på världskartan. Och det gjorde vi”.

”Nu tas jakten upp på ytterligare stjärnor till Aloë. I väntan på att det ska förverkligas fick duon ta emot ett exklusivt besök av en annan stjärnprydd aktör – en AMG GT fyradörrars coupé. Efter en åktur – under en välbehövlig paus från renoveringsarbetet – kom de tillbaka med ungefär samma känsla som de vill att matgästerna ska ha efter en helkväll på Aloë.

”Jag vill att våra gäster ska göra volter av glädje efteråt. Man ska vara mind blown och undra vad fan det var som hände.

Målet är tydligt: Inom tre år ska Aloë har fått tre stjärnor i Guide Michelin.

En längre artikel om Aloë, Niclas och Daniel kommer i nästa nummer av Mercedes Me magasin.

 

Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

11 juni, 2021 / Lastbilar
9 juni, 2021 / Personbilar
19 maj, 2021 / Lastbilar
11 maj, 2021 / Familjebil

Välkommen till Mercedes-Benz Sveriges nyhetsblogg!


Här kan du hitta berättelser och nyheter från oss på Mercedes-Benz Sverige AB.
Företag som valt intressanta lösningar.
Människorna bakom allt.
Bilar som är annorlunda.
Bilar som är nya.
Erbjudanden och förstahandsinformation om spännande evenemang!

Har du egna idéer om saker vi ska skriva om?
Maila oss gärna på mercedes-benz@genberg.se

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter?
Anmäl dig till våra nyhetsbrev:
Nyhetsbrev Personbilar
Nyhetsbrev Transportbilar
Nyhetsbrev Lastbilar


Ansvariga utgivare:
Bengt-Ove Andersson
Lastbilar
Lalenya Tedfors
Transportbilar
Jennie Thelin
Personbilar
Mercedes-Benz Nyheter

Mercedes-Benz Sverige