Gå vidare till innehåll

Nya Mercedes GLA visad. Kaxig suv i kompaktklassen.

Nu har den helt nya versionen av Mercedes-Benz kompakta suv GLA premiärvisats. En bil som delar plattform och storleksklass med A-Klass, men som är byggd för dig som ofta kör där vägarna är dåliga eller snöröjningen inte hinner med.


Nya versionen av GLA har genomgått en total omdaning och har faktiskt fått ännu mer suv-karaktär än sin föregångare. Detta är en bil som du med fördel har gummimattor i, eftersom den lockar dig att köra där lera, jord, vatten och snö är en del av vardagen.

Bilen är hela 10 cm högre och 3 cm bredare än förra versionen, något som uppskattas när man ger sig ut på utflykter med kläder för dåligt väder.

 

Nya GLA har fått samma intelligenta funktioner som nya A-Klass som kom förra året. Bland annat wide-screen instrumentering och det röststyrda infotainmentsystemet MBUX som låter dig styra många av bilens funktioner med intuitiva röstkommandon.

Bilen kan också fås med uppdaterade assistent- och säkerhetssystem med flera självkörande funktioner, Bland annat en version av den avståndsavkännande farthållaren DISTRONIC, som även anpassar farten i bland annat kurvor, rondeller och motorvägsavfarter och som numera bromsar även för stillastående fordon.

 

Här finns också ”Emergency lane function” som gör att om bilen känner av köbildning på motorväg (under 60 km /tim) så styr den åt sidan så att det görs plats för utryckningsfordon.

Dödvinkelassistenten (Blind Spot Assist) har uppdaterats så att den numera inte bara känner av om det finns en bil i döda vinkeln under körning, utan även om till exempel en cyklist närmar sig när bilen står stilla och föraren är på väg att öppna dörren.

På listan med tillval finns också ENERGIZING funktioner. Dessa kan ställa in musikval, interiörbelysning, lägen och typ av massage i sätena beroende på hur du som förare känner dig, behöver du piggas upp, varva ner eller ska du till och med sova en stund? Har du Mercedes-Benz egen smartwatch eller en kompatibel produkt från Garmin® så får bilen automatiskt besked om hur du mår och kan själv ge förslag.

En annan unik feature är Biltvättsfunktionen. Med ett enda kommando fälls backspeglarna in, alla rutor stängs, vindrutetorkarnas regnsensor stängs av och klimatanläggningen sätts på recirkulation. Efter tvätten återgår allt till normalläge när bilen kommer upp i 20 km/tim.

Nya GLA kommer från början i två bensindrivna versioner med 4MATIC permanent fyrhjulsdrift. Basmodeller är GLA 200 på 163 hästkrafter som stänger av cylindrar när de inte behövs och som har en preliminär förbrukning vid blandad körning (WLTP) på 5,6-5,9 l/100 km (129-135 g/km CO2). För den som vill ha mer prestanda kommer Mercedes-AMG GLA 35 4MATIC AMG. Här finns 306 hästkrafter att tillgå och förbrukningen vid blandad körning 7,4 – 7,5 l/100 km (170 – 171 g/km CO2). 0-100 går på 5,1 sekunder.

GLA får säljstart i Sverige under våren 2020.

Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

8 juli, 2021 / Lastbilar

Provkör en Mercedes-Benz som är byggd för just dig. Actros och Arocs. Fulla av nya lösningar som gör jobbet enklare,…

Läs inläggTest The Best.

9 juni, 2021 / Personbilar
11 maj, 2021 / Familjebil
26 maj, 2020 / Familjebil

Välkommen till Mercedes-Benz Sveriges nyhetsblogg!


Här kan du hitta berättelser och nyheter från oss på Mercedes-Benz Sverige AB.
Företag som valt intressanta lösningar.
Människorna bakom allt.
Bilar som är annorlunda.
Bilar som är nya.
Erbjudanden och förstahandsinformation om spännande evenemang!

Har du egna idéer om saker vi ska skriva om?
Maila oss gärna på mercedes-benz@genberg.se

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter?
Anmäl dig till våra nyhetsbrev:
Nyhetsbrev Personbilar
Nyhetsbrev Transportbilar
Nyhetsbrev Lastbilar


Ansvariga utgivare:
Bengt-Ove Andersson
Lastbilar
Lalenya Tedfors
Transportbilar
Jennie Thelin
Personbilar
Mercedes-Benz Nyheter

Mercedes-Benz Sverige