Hon hade tänkt kalla sitt företag för Vegotrucken, eftersom hon ville sälja svensk närodlad vegetarisk mat från den gröna foodtrucken – en ombyggd Mercedes-Benz Sprinter 308 cdi från 2003. Men banken tyckte det var en dålig idé. Med det namnet skulle folk tro att hon bara serverade vegetarisk mat – och det skulle ju inget företag kunna överleva på….trodde banken.
Anneli Idman döpte istället sitt företag till Gaston & Vega – Gaston efter familjens Jack Russel-terrier. Banken blev nöjd och ett och ett halvt år senare står lunchkunderna i kö vid den gröna Sprintern och efterfrågan på den ambulerande restaurang-Sprinterns vegetariska meny blir bara större och större.
– Jag serverar definitivt inget kött och det har gått bra ändå, säger Anneli och fortsätter:
– Nu tycker jag om namnet Gaston & Vega, för det för tankarna både till Frankrike och den franska matkulturen, som jag älskar. Och till gastronomi.
Annelie är egentligen utbildad sjuksköterska från Göteborg, som tröttnade på vårdlivet och övertalade familjen, bestående av make och två halvvuxna barn – och hunden Gaston – att flytta från stadsbruset i Göteborg och ner till den lilla byn Österslöv utanför Kristianstad i Skåne. Hon hade en dröm om att bo på gård och öppna en gårdsbutik där hon kunde odla och sälja ekologiska grönsaker.
– Vi hittade inte någon lämplig gård, så jag fick tänka om, säger Anneli och fortsätter:
– Jag har ett brinnande intresse för grönsaker, men också för vegetarisk mat och ville visa att många åsikter om vegetarisk mat bara är fördomar. Många tror att det bara är kalla sallader och en massa tråkigheter…
När Anneli inte hittade rätt ställe för att öppna gårdsbutik, föddes idén om en foodtruck. Hon letade på nätet och hittade ett företag i Skellefteå, som nischat sig på att bygga om Mercedes-Benz Sprinter till foodtrucks.
– Jag letade först både efter nytt och begagnat, men eftersom jag var helt ny i branschen vågade jag inte riktigt köpa en sprillans ny van, berättar Anneli och fortsätter:
– Sen hittade jag det här företaget som åker ner till Tyskland och köper in Mercedes-Benz Sprinters som gått som postbilar där, tar hem dem till Sverige, river ut posthyllorna och bygger om dem efter kundens behov och önskemål.
– Innan jag hämtade den i Skellefteå, var jag väldigt orolig för hur jag skulle klara av att köra en lastbil, även om den klassas som liten. Tänkte att det skulle vara svårt att manövrera i stadsmiljö, backa, och att det till och med kunde vara svårt för mig som är kort att nå ner till pedalerna…
– Alla mina farhågor försvann dock direkt när jag satte mig i den. Stortrivs med att köra min Mercedes, och det är inga som helst problem att manövrera på trånga stadsgator. Kan till och med fickparkera om det finns en tillräckligt stor p-plats! Jag älskar Sprintern och ser den som min kompanjon som tar mig ut till kunderna i alla väder, och på de flesta underlag!
Sedan september 2015 serverar hon vegetarisk lunch från den gröna foodtrucken. Det var meningen att hon skulle satt igång i början av sommaren, när det var högsäsong med turister och sommargäster i östra Skåne, men ombyggnaden av Sprintern blev försenad och idag är hon ganska glad för det.
– Ombyggnaden av bussen blev försenad och det var ju en himla tur! Det blivit kaos om jag börjat tidigare, helt oförberedd mitt i värsta högsäsongen, säger Anneli och skrattar.
– Nu kunde jag få en lugn start och det var väldigt bra.
Anneli lagar den största delen av maten i Sprintern, men hyr också sedan en tid in sig i ett restaurangkök en dag i veckan, för att göra sina numera omtalade och populära bönburgare med picklad rödlök.
– Dagens lunch, alla soppor och grytor gör jag i vegotrucken, som jag kallar den, och bakar allt bröd där, säger Anneli och låter glad när hon fortsätter:
– Det är så stor efterfrågan på mina burgare att jag – kan man säga – vuxit ur det mobila köket just när det gäller dem. Nu gör jag dem i förväg i restaurangköket och fryser in och använder efterhand.
Gaston & Vega serverar lunch på två fasta ställen i Kristianstad, tre dagar i veckan. Tisdagar och torsdagar står Anneli med sitt rullande kök vid Högskolan och på onsdagar är det Södertorg som gäller. Anneli berättar att de flesta av hennes kunder inte är vegetarianer, men att de är nyfikna på hennes mat och skaran av stamkunder växer hela tiden.
– Jag har mina fasta dagar på mina två ställen, så kunderna vet när jag är där., säger Anneli och fortsätter:
– Sen har vi mycket catering på helgerna och då får familjen hjälpa till. Vi har till exempel haft flera veganska bröllop och många vegetariska födelsedagsfester.
Anneli berättar att det i huvudsak är hon själv som jobbar på Gaston & Vega, men att det ändå blivit ett familjeengagemang, där familjen stöttat henne och hjälp till när det behövts. I början trodde hon att hon skulle hinna odla sina egna grönsaker till maten också, men det har hon inte hunnit. Grönsakslandet har fått ligga i träda, för det har inte funnits en enda minut över för det. Barnen, som nu är 18 respektive 20 år, har lagt fritid och skollov på att jobba med Gaston & Vega.
– Det är mycket jobb, men jag ångrar inte mitt byte av karriär en enda sekund. Det roliga är ju också att man är sin egen, att allt ansvar ligger på mig själv…på gott och ont…men när det funkar så är det en sån boost för självförtroendet att det faktiskt är jag som fixat allt detta, säger Anneli och utbrister:
– Det här är kanonkul. Jättekul!