En nästan tio år gammal Mercedes Sprinter är spindeln i nätet på Skånes Stadsmission i Malmö. Måndag till fredag rullar den sina givna rundor och utan den rymliga skåpbilen skulle organisationen varken kunna hämta upp bortgivna saker, köra ut varor till sina second hand-butiker, eller forsla skänkt mat.
Till Skånes Stadsmissions insamlingscentral i Malmö kommer bland annat drygt ett ton textilier varje dag. De gigantiska lokalerna är fyllda med allt från berg av julpyntslådor till kläder, elprylar och antika möbler.
På framsidan mot Stora Kvarngatan säljs möbler, glas och porslin plus det egenproducerade märket Remake i den luftiga butiken som även fungerar som kafé. Utslitna jeans har förvandlats till förkläden, broderade memes till salu hänger på väggarna, och uppfinningsrikedomen är stor i syverkstaden en trappa upp.
På baksidan finns inkörsport och lastbrygga och det är hit Marianne Camph eller hennes kollega Fadi Sabbagh lastar och lossar från Mercedes Sprintern alla vardagar i veckan. På varje tur följer assistenten Ferdaus Ghafoor med för att bära möbler, samla ihop svarta sopkassar fulla med kläder eller rulla gallervagnar dignande av skänkta saker.
– Vi kör ut nyinkomna varor och tar tillbaka sådant som inte blivit sålt – det är viktigt att sortimentet byts ut med jämna mellanrum. På köpcentret Mobilia ligger vi på andra våningen mitt bland de övriga butikerna och dit levererar vi till exempel skänkta märkeskläder och lite elegantare och ovanligare kläder, berättar Marianne Camph.
Sprintern är grunden för det sociala företaget ”Handtaget” som förutom turerna till och från butikerna erbjuder transport av skänkt gods, hemkörning av köpta varor, forsling till återvinningsstation och hantering av hela dödsbon. Man hämtar också mat från organisationens kaféer som skänks till människor som lever i fattigdom.
– Sprintern är bra, den behövs och den är lätt att köra. Jag har arbetat som lastbilschaufför och bussförare tidigare så för mig är den liten och smidig. Vi drar metallburar och klädställningar fram och tillbaka mellan lokalerna och lastbryggorna och för det är den perfekt, fortsätter Marianne.
Ferdaus Ghafoor är Marianne Camphs högra hand. Han är född i Afghanistan, har växt upp i Indien och Emmaboda och bland annat arbetat i flera år med småländska Emmabodafestivalen.
– Jag gillar att vara ute och åka om dagarna, det blir mycket bärande men det är ett omväxlande jobb och vi möter många trevliga människor. Det är roligt att se att folk vill hjälpa till, alla är glada och ger bra saker som kan komma till nytta för andra. Bilen är basen i det hela, tack vare den kan vi samla in saker som sedan går in i verksamheten, säger han.
Skånes Stadsmission möter utsatta människor 24 timmar om dygnet sju dagar i veckan, och har en lång rad sociala verksamheter under sitt paraply.
– Att arbeta i våra sociala företag är att ta ett steg ut på arbetsmarknaden. Det finns väldigt mycket att göra här och vi använder ytorna effektivt, berättar enhetschef Jenny Holmqvist.
I lokalerna på Grönegatan arbetar ett trettiotal personer med allt från att sortera i högar, testa elektriska apparater eller diska inlämnat glas och porslin, till att städa, tvätta kläder, och skapa nya saker av skänkta textilier.
– Är det dåligt väder har vi fullt upp, folk rensar när det regnar. Ju finare väder, desto mindre har vi att göra. Det är ofta de människor som själva haft det knapert som ger mest, till exempel en man som frågade vad vi behövde allra mest och körde iväg och köpte sovsäckar, fortsätter Jenny Holmqvist.
Samarbete med Mercedes-Benz Finans
Skånes Stadsmission har också ett samarbete med Mercedes-Benz Finans sedan tre år tillbaka. I det här fallet handlar det inte om att donera pengar utan i stället om att donera mänsklig arbetskraft och samtidigt skapa mänskliga möten och teambuilding.
Vid första volontärdagen ”Day of Caring” 2015 lade 20 anställda från Daimler en hel dag på att städa, måla och rusta upp härbärgena, kaféerna och secondhandbutikerna.
– Ursprungligen fick vi kontakt via Corporate Social Responsibility i Skåne och 2016 ordnade vi ännu en ”Day of Caring” där vi lade en arbetsdag på att sortera flera ton kläder, berättar VD-assistenten Nancy Castro på Mercedes-Benz Finans.
– Det var fler som ville vara med än som fick plats. Man fick anmäla sig, det var först till kvarn som gällde och listan var fulltecknad inom en timme. Samtidigt donerade vi även ett nytt hyllsystem och mjukisdjur som delades ut till flyktingbarn.
Två år i rad har Mercedes-Benz Finans och Mercedes-Benz AB dessutom samlat in julklappar under julgranen i företagens foajé. Paketen har sedan hämtats av Skånes Stadsmission runt Lucia – högt uppskattat av både personal, ledning och mottagare.
Fakta Skånes Stadsmission
Organisationen har 100 anställda, 60 volontärer och en omsättning på 60 miljoner. I Malmö drivs Nattjouren, Stadsmissionhälsan och Tandhälsan, Café David, Stadsmissionens Trygga boenden, Unga Forum och Crossroads. I Helsingborgs drivs Stadsmissionshälsan och i Kristianstad Nattjour, Café David och Stadsmissionshälsan. Skånes Stadsmission har sex sociala företag under sitt paraply – Gåvoinlämning och lager, REMAKE, Oblatbageri, Handtaget, Stadsmissionens Catering, samt secondhandbutikerna på Värnhem och Mobilia.
Läs gärna mer på www.skanestadsmission.se
Text: Caroline Alesmark
Foto: Jenny Leyman