Gå vidare till innehåll

Mercedes först med nytt adressystem för navigation – Hela världen i tre ord.

Nu kan varje punkt på jorden identifieras med en unik kombination av tre ord. Det nya systemet what3words gör det lätt att alltid ange exakt rätt destination till en röststyrd navigator. Även när det gäller platser som inte ens har en adress. Snart blir det standard i Mercedes-Benz navigationssystem.

Traditionella adresser är inte alltid så lämpliga när det gäller navigation. Samma gatunamn kan förekomma på flera platser i närheten av varandra och många platser har helt enkelt ingen adress alls. Bara i Storstockholm finns ett antal ”Skolgatan”. Den som anger ”Skolgatan, Stockholm” kan av vissa kartor tas till Märsta medan andra anger en destination i Sundbyberg.

Ett annat exempel är de stora handelsplatserna som ofta har en gatuadress ”på pappret” men som i verkligheten består av stora ytor där det behövs betydligt mer exakt angivelse för att hitta rätt.

tyvärr.kupa.spenat Idre, Dalarna.
tyvärr.kupa.spenat
Idre, Dalarna.

En amerikansk undersökning gjord av JD Power visar också att bilägare upplever svårhanterade navigationssystem som ett av de största problem i sina bilar.

Det nya systemet what3words, som får bilpremiär i Mercedes-Benz A-Klass senare i vår, löser både adressering- och  hantering på ett smart sätt. Hela jorden har delats upp i 57 triljoner (!) rutor om 3×3 meter. Varje ruta har ett unikt namn som består av en kombination av tre ord som är lätta att komma ihåg. Genom att säga dessa ord till navigatorn får denna direkt all information som behövs för att hitta exakt rätt.

Säger du till exempel ”trana.förnuft.köket” så betyder det utescenen i Kungsträdgården i Stockholm.

Totalt används 25.000 ord som av en algoritm kombineras så att alla kombinationer som kan förväxlas ligger långt från varandra. Systemet finns på 14 språk, varav svenska är ett.

Stockholm, Stadshuset.
tross.dressyr.biljett. Stockholm, Stadshuset.

Anpassat för röststyrning.

What3 words är redan från början framtaget för röststyrning. Även om moderna bilars röstigenkänningssystem är bra så klarar de inte av ett barn som förklarar att de står ”ute på gatan vid ett grönt hus” eller att hantera felaktig eller inaktuell kart-data. What3words kombinerar orden så att risken för missförstånd blir minimal.

What3words mobilapp visar direkt de tre orden för den aktuella platsen så att dessa direkt kan delas med andra. Plötsligt är det hur enkelt som helst att förklara exakt var någonstans på stranden man är, var svampstället finns eller var exakt Taxin ska hämta upp.

I Mercedes nya infotainmentsystem MBUX ingår what3words som en av grundstenarna.

– Ett enkelt sätt att ange destinationer gör livet enklare för våra kunder och ger en speciell upplevelse, säger Sajjad Khan som är ansvarig för digitala fordonsfrågor på Daimler.
– Vi kommer att utöka samarbetet med what3words i framtiden och utveckla nya användningsområden.

2017 valdes what3words ut av Daimlers koncernchef Dieter Zetsche till att ingå i innovationsplattformen STARTUP AUTOBAHN. I januari 2018 tillkännagavs att Daimler köper ca 10% av företaget.

inviger.butiker.nivåerna. E4, Gränna
inviger.butiker.nivåerna. E4, Gränna

Prova själv:
Du kan själv prova systemet redan nu. Gå in på what3words.com och se var du bor enligt what3words. Här är några exempel:

Treriksröset:
avge.otakt.smörskivor

Eiffeltornet:
hektisk.pölsa.sprider

U 137’s grundstötning:
millimeter.hickar.botaniker

Receptionen hos Mercedes-Benz Sverige:
effektiv.surfa.husse

En bra publikplats framför scenen på Liseberg:
saxar.soppa.plånbok

Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

16 november, 2018 / innovation
14 november, 2018 / Personbilar
2 november, 2018 / Nyheter
30 oktober, 2018 / innovation