De kör sina Mercedes-Benz Vito skåpbilar i Sveriges fyra sydligaste landskap. De har bilarna full med utrustning och kommer när du behöver dem som bäst. Möt skadedjursbekämparna Mimmi Jarl och Sarah Möller på Preventiq AB i skånska Hötofta.
– Vi hjälper kunderna med det de behöver göra för att inte få in skadedjuren – det är det vårt jobb går ut på – och åker ut och ta tag i problem när de har uppstått. Det kan vara allt från getingar och andra insekter till möss. Jag trivs väldigt bra, du planerar själv och jobbet är väldigt fritt, säger Sarah Möller som arbetat inom yrket sedan 2012.
Skadedjursbekämparna arbetar främst med förebyggande skadedjurskontroll och har besöksöversikt för varje kund med uppföljning av åtgärder.
– Vi följer en färdig lista och kör ut månadsvis. Hos kunderna kollar vi våra kontrollstationer och läser av vad där har varit för insekter eller djur. Vi har även en del hyresfastigheter och ibland privatpersoner, där handlar det främst om kackerlackor, vägglöss, myror och pälsängrar, förklarar Mimmi Jarl som arbetat på Preventiq sedan 2016.
Bilarna är fullpackade med utrustning och olika verktyg för olika skadedjur. Här finns stegar, fågelhåv, brandsläckare, skyddsdräkter inför nerplockning av getingbon, hjälm, reflexväst, anslag att sätta upp, gasmasker, en mottfälla som fångar insekter på till exempel bagerier, och mängder av råttfällor och musfällor.
– Vi laddar mus- och råttfällorna med nötter, och de dör direkt. Det händer att man själv får fällorna på fingrarna – senast i förra veckan. Och det gör så ont, och det sker alltid inför en kund, så man kan inte skrika, skrattar de.
Fällorna är täckta med trälådor och placeras utanför olika byggnader. De är oftast numrerade så att inspektörerna ska kunna mäta hur mycket djuraktivitet det är på olika ställen.
– När vi kommer till platser där det finns råttor och möss – det är oftast på lantbruk – sätter vi ut fällor, sedan har vi uppföljning på det. Vi gör inspektioner för att se hur många som fångats i slagfällan. Är det en eller två och minskar så är det bra. Är det fyra varje gång så är det inte bra. Har gårdarna katter är det stor skillnad, förklarar Mimmi Jarl.
– Det mest udda jag varit med om är när en kund ringde och sa att hon hade en skorpionliknande insekt hemma. Ett litet djur som såg ut som en skorpion jagade hennes son och knep honom. Jag frågade en kollega som sa: Det kan ju faktiskt vara en tvestjärt. Och det var det. Hon var jätterädd, jag sa till henne att hon bara skulle släppa ut den, berättar Mimmi Jarl.
Sarah Möller och Mimmi Jarl utgår från sina bostäder i Örkelljunga respektive Svedala varje morgon och har var sitt geografiska område som de har ansvar för.
Det blir flera timmar i bilen varje dag – i genomsnitt 15-20 mil. Sarah Möller lyssnar mycket på poddar i bilen medan Mimmi Jarl främst lyssnar på musik. De kör sällan 20 mil i taget utan stannar på vägen och besöker olika kunder.
De vita bilarna med sina mönster i grönt, blått och orange är en färgklick i landskapet. I dagsläget har Preventiq sex Vitos till sina åtta anställda. Innan de börjar användas i verksamheten har de stripats och fått inredning i form av hyllor och hurtsar.
– Bilen fungerar bra, den är skön att köra och inte tungkörd. Den är lika lätt att köra i staden som den är på landet. Och det är framför allt mycket utrymme i den vilket underlättar jättemycket. Vi har format dem ganska mycket själva med hyllor och annat men det är fortfarande bra plats, säger Mimmi Jarl.
Preventiq AB har använt sig av Mercedes-Benz sedan starten 1989 och företagets VD Jonas Gröndahl kör även Mercedes privat.
– När vi räknar långsiktigt på det tycker vi att Mercedes är mest fördelaktiga med sina avtal. I början hade vi även andra bilar men nu är det bara ett märke som gäller, avslutar han.
Text: Caroline Alesmark
Foto: Emil Malmborg
Här kan du läsa mer om Mercedes-Benz Vito skåpbil.