Gå vidare till innehåll

Elektriskt för proffs.

evito6

Det är inte bara för personbilar som utvecklingen mot eldrift går fort. I vår kommer den eldrivna transportbilen Mercedes-Benz eVito till Sverige. Med upp till 15 mils räckvidd på en laddning kan även en stor del av yrkestrafiken i våra städer bli utsläppsfri.

I takt med att e-handel och just-in-time leveranser växer ökar också behovet av transportbilar – inte minst i städerna. Samma sak gäller för olika typer av service och underhållsarbete. I vår blir det säljstart i Sverige för nya eldrivna Mercedes-Benz eVito som är framtagen just för att göra även dessa körningar lokalt utsläppsfria och tysta.

Mercedes-Benz arbetar mycket med att skapa synergier mellan personbilar och kommersiella fordon när det gäller eldrift. Ett av de tydligaste exemplen är batterierna, som i både eVito och helt nya EQC kommer från Daimlers egen batterifabrik Deutsche Accumotive i Tyskland.

Räckvidden med det 41 kWh stora batteriet i eVito är ca 15 mil, vilket gör att den klarar av en stor del av både distributionstrafiken och olika typer av serviceuppdrag i våra större städer. Bilen har tre olika energilägen för att ge största möjliga räckvidd för olika behov. Även i låga temperaturer och med full last kommer den att klara en räckvidd på 10 mil. Något som testats i full skala på vägarna runt Arvidsjaur där eVito fått jobba i temperaturer på ner till -30 grader.

evito1

9 ton mindre CO2 per år

Full laddning med Mercedes-Benz egen wallbox går på sex timmar vilket gör att bilen kan klara två arbetspass per dag. Bilen ser också själv till att kylas ner eller värmas upp i förväg medan den är inkopplad mot elnätet, så att så lite som möjligt av batteriets energi används till detta. För en bil som går 4.000 mil/år i stadstrafik kan en eVito ge ca 32.000 i minskad energikostnad per år*. Om grön el används så betyder detta också ca 9 ton minskade CO2 utsläpp**

Måtten och kupén i eVito är samma som i övriga Vito-versioner och eftersom batterierna ligger under golvet rymmer lastutrymmet fortfarande 6 eller 6,6 kubikmeter beroende på längd av fordon. Lastförmågan är fullvuxna 1.073 kg och totalvikten är 3,2 ton. Motorn är på 85 kW (114 hk) och 300 Nm och toppfarten är 120 km/tim.
evito2
Kan din verksamhet ha en eVito?
För den som är osäker på om en eVito kan fungera i den egna verksamheten finns en app  – eVAN Ready – både för Android och iPhone. Om en förare installerar den i sin telefon och har den med sig i sitt vanliga jobb så analyseras körningen och ger besked om den hade kunnat utföras med en eVito.

eVito är som standard uppkopplad mot vagnparkssystemet Mercedes PRO connect som har speciella funktioner för elfordon. Här går det till och med att få hjälp med optimal ruttplanering utifrån var gods ska hämtas och lämnas och var det finns laddstationer. Det kan röra sig om saker som att helst köra i uppförsbackar när bilen går med lätt last, så att nedförsbackarna ”sparas” till när bilen är tungt lastad.
evito5

evito7evito3

*beräknat på 2 kWh/mil el á 1 kr respektive 0,8 l/diesel á 12.80 kr. Belopp exkl moms.
**beräknat på 0,8 l/mil diesel x 4.000 mil = 3.200 l/diesel * 2,82 kg CO2 ekv/liter.

 

 

Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

25 juni, 2019 / Evenemang
19 juni, 2019 / innovation

Ända sedan 70-talet har Mercedes-Benz med jämna mellanrum presenterat experimentella säkerhetsbilar under begreppet ESV (Experimental Safety Vehicle). Totalt har det…

Läs inläggSäkerhetsbil för en ny era.

19 juni, 2019 / Road Stories
13 juni, 2019 / Road Stories

Välkommen till Mercedes-Benz Sveriges nyhetsblogg!


Här kan du hitta berättelser och nyheter från oss på Mercedes-Benz Sverige AB.
Företag som valt intressanta lösningar.
Människorna bakom allt.
Bilar som är annorlunda.
Bilar som är nya.
Erbjudanden och förstahandsinformation om spännande evenemang!

Har du egna idéer om saker vi ska skriva om?
Maila oss gärna på mercedes-benz@genberg.se

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter?
Anmäl dig till våra nyhetsbrev:
Nyhetsbrev Personbilar
Nyhetsbrev Transportbilar
Nyhetsbrev Lastbilar


Ansvariga utgivare:
Bengt-Ove Andersson
Lastbilar
Lalenya Tedfors
Transportbilar
Jennie Thelin
Personbilar
Mercedes-Benz Nyheter

Mercedes-Benz Sverige