Gå vidare till innehåll

Mode-Kalles Sprinters pendlar mellan Spanien och Finland.

Mode-Kalle i Trollhättan har en minst sagt unik verksamhet. Företaget har tre Mercedes Sprinters som hämtar kläder i Sydeuropa som man sedan kör ut till butiker runt om i Finland. 15.000 mil om året går varje bil.

bjorkbackefoto_santa5_0814

– Vi kunde vara testförare till Mercedes med de klimatskiftningarna vi har i körningen! Vi kör i regn, åska, snö, kyla, värme!

Han heter egentligen Kalevi Mäkelä, men alla kallar honom för Mode-Kalle. Det har han kallats ända sedan han började intressera sig för mode och damekipering. När han startade sitt klädesföretag kallade han det för just ”Mode-Kalle”. Först lite på skoj, men det blev så befäst att det fick bli kvar som familjeföretagets varumärke.

– Det är jag, frugan Tea och mina två söner, Kari och Reiner samt Karis flickvän Amanda, i företaget, säger Kalle och berättar att deras främsta verktyg för att hålla igång verksamheten är deras tre Mercedes Sprinter.

bjorkbackefoto_santa5_0956

Kalle är 66 år och har varit i modebranschen i drygt halva sitt liv. Han tar fram egna kollektioner för damkläder, som sys upp på beställning i Tyskland och Polen och väljer ut plagg på visningar och hos tillverkare i Spanien och Frankrike. Kläderna säljer han sedan till butiker över hela Finland – från Helsingfors och Åbo i väster till Rovaneimi i finska Lappland.

bjorkbackefoto_santa5_0891

– Jag väljer ut och handlar kläderna nere i Europa och sedan kör vi ner och hämtar dem själva. Det är jag och mina två söner, Kari och Rainer, som kör var sin Mercedes Sprinter och frugan Tea brukar åka med mig.

mode-kalle-10

– Sedan kör vi hem kläderna till Sverige och Trollhättan där vi bor, sorterar dem i ilfart, oftast på lördagar, lastar och sen bär det av till Finland och alla våra kunder där på söndagen. Det brukar ta en vecka att köra runt till alla butikerna där.

bjorkbackefoto_santa5_1102

– Vi kör kors och tvärs igenom hela Finland med bilarna och tillbringar mycket tid i bilarna. Vi ”matar” våra kunder med nya varor med två veckors mellanrum. De får alltid något nytt och då är de nöjda och glada.

– I och med att jag kör själv, kan jag se till att kläderna kommer fram till mina kunder i tid.

Kalle berättar att han alltid gillat Mercedes och att han inte tycker att det finns något annat jämförbart märke när man ser till komfort, driftssäkerhet och service. Han har nyligen hämtat ut tre nya Mercedes Sprinter 316 CDI.

mode-kalle-09

– Jag har haft företaget i drygt trettio år och vi har kört Sprinter nästan hela tiden, berättar han och fortsätter:

– De har fungerat väldigt bra – och ändå utsätter vi bilarna för ganska stora påfrestningar. De körs vardera 15.000 mil om året genom regn och snö, värme och stora temperaturskillnader. Det kan vara 40 plusgrader i Spanien och 40 minus i finska Lappland.

bjorkbackefoto_santa5_0847

– Våra Sprintrar rullar hela tiden. Och vi får fler och fler nya kunder. Vi kör hela året om, så just komforten är viktig. Och att man alltid kan lita på bilarna.

– Mercedes goda service betyder mycket för oss också. Det räcker att jag ringer 2-3 dagar i förväg om jag ska serva bilarna.

– Jag har självklart ett serviceavtal, så att bilen är på topp hela tiden. Jag skulle förlora mycket pengar om det blir ett stopp i verksamheten. Vi har ju bråttom och bilarna är vårt verktyg. Jag är verkligen nöjd och tacksam över servicen hos Hedin Bil i Göteborg.
”Mode-Kalles” 3 MB Sprinter har delvis inretts med klädstänger, så att kläderna kan hängas upp på galgar under transporten. Byxor packas i lådor.

bjorkbackefoto_santa5_1017

Bilarna har inga loggor och det är ett medvetet val från Kalles sida.
– Det är för rånrisken. Det skulle vara för stor risk för rån och inbrott i bilarna om vi sätter på loggor, säger han och berättar: Vi blev rånade i Paris en gång. Vi hade köpt varor och lastade in bak i bilen. Frugan hade pengarna med sig i väskan som låg i framsätet. När vi skulle åka, så var förardörren öppen. De stal Teas väska med hela vår kassa, pass och allt.

– Det finns gott om vägpirater i södra Frankrike och norra Spanien och vi har med åren lärt oss att man t ex aldrig ska stanna vid ett lastbilsstopp eller på en parkering. Där är rånrisken för stor.

bjorkbackefoto_santa5_0867

Kalle berättar också om tillfällen då han stoppats av damer i Paris, som bett om hans autograf och velat ta ”selfies” med sig själv och Kalle på kortet. Han vet egentligen inte varför, men har snällt ställt upp och både skrivit och sagt ”omelett”.

– Det har hänt flera gånger! Troligen tar de fel på mig och någon kändis. De tror nog att jag är någon annan, men jag vet inte vem. Och frugan har varit med, så hon kan intyga sanningshalten, säger Kalle och skrattar gott.

Även privat kör Kalle Mercedes. Hemma i Trollhättan har familjen en E 220 d kombi som är tre år gammal och en E 220 d sedan, som bara är ett halvår. Men det är inte så ofta han hinner köra med dem.
Oftast sitter han i Sprintern, någonstans mellan Barcelona och finska Lappland.

 

Text: Maria Anderberg Foto: Therese Björkbacke

Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

27 januari, 2020 / Road Stories
22 januari, 2020 / Personbilar
15 januari, 2020 / innovation

Nu kommer elektrifieringen även till transportbilarna. En av de första eldrivna transportbilarna på den svenska marknaden är Mercedes-Benz eVito. Till…

Läs inläggFrågor och svar om eVito.

16 december, 2019 / Road Stories

Välkommen till Mercedes-Benz Sveriges nyhetsblogg!


Här kan du hitta berättelser och nyheter från oss på Mercedes-Benz Sverige AB.
Företag som valt intressanta lösningar.
Människorna bakom allt.
Bilar som är annorlunda.
Bilar som är nya.
Erbjudanden och förstahandsinformation om spännande evenemang!

Har du egna idéer om saker vi ska skriva om?
Maila oss gärna på mercedes-benz@genberg.se

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter?
Anmäl dig till våra nyhetsbrev:
Nyhetsbrev Personbilar
Nyhetsbrev Transportbilar
Nyhetsbrev Lastbilar


Ansvariga utgivare:
Bengt-Ove Andersson
Lastbilar
Lalenya Tedfors
Transportbilar
Jennie Thelin
Personbilar
Mercedes-Benz Nyheter

Mercedes-Benz Sverige