Gå vidare till innehåll

Bananer är bättre än managementkonsulter!

När de djärvt stripade Sprintrarna från Fruktleveransen och Herr Gurka kör genom Stockholm, väcker de en del uppmärksamhet. Och lockar fram ett och annat leende.

Herr Gurka/Fruktleveranser
Med frukt kommer framgång, menar Herr Gurka.

På sidorna av de stora fruktbilarna syns stora bilder av påhittade företagsledare som talar om att det är genom företagens fruktkorgar som de nått framgång. Att bananer är bättre än managementkonsulter eller att fruktkorgen är vd:ns viktigaste verktyg.

Herr Gurka/Fruktleveranser
– Titta efter fruktkorgen när du vill lära känna ett företag, säger Lars Reinius, vd för både Fruktleveransen och Herr Gurka.

Lars Reinius är vd för både Fruktleveransen som säljer fruktkorgar på abonnemang till företag och Herr Gurka, en livsmedelsgrossist för Stockholmstraktens restauranger och storkök. Fruktleveransen startades 2006 av Ronnie Malo och Herr Gurka startade 8 år senare. Företagen delar lokaler och samverkar på både logistik och flera sätt.

– Alla vill ha fruktkorgarna levererade på måndagar och eftersom det sedan var ganska lugnt under resten av veckan, fram till helgen då vi packade frukten, så ville vi göra något mer.

Herr Gurka/Fruktleveranser
Företagen Fruktleveransen och Herr Gurka delar lokaler och samverkar på både logistik och flera sätt.

– Vi hade ju kylbilar, kylrum och kompetent personal, så då blev vi grönsaksgrossister. Jag har jobbat med marknadsföring och när det företaget grundades tjatade jag faktiskt till mig uppdraget att ta fram ett kul och udda företagsnamn. Det blev Herr Gurka, säger Lars och berättar att det hela slutade med att han blev vd för både Fruktleveransen och Herr Gurka.

– Första året, 2014, omsatte Herr Gurka 5 miljoner. Nu, efter 5 år omsätter vi nästan 50 miljoner om året. Och ytterligare 22 miljoner i Fruktleveransen. Det låter fantastiskt, men svarar man bara i telefonen lite trevligt och gör vad kunderna ber om, så har man sprungit om de flesta konkurrenter.

– I början levererade Herr Gurka bara grönsaker till restaurang och storhushåll, men nu erbjuder vi även kolonialvaror och mejerivaror …ja, allt utom kött, fisk och fågel…

Herr Gurka/Fruktleveranser
Man packar och lastar på kvällen, så att chauffören bara kan köra iväg direkt på morgonen. Med rätt klimat i bilarnas skåp bryts aldrig kylkedjan.

Fruktleveransen och Herr Gurka har sju specialutrustade Mercedes-Benz Sprinter. Tre av dem är 1,5 år gamla, medan fyra är alldeles nya. Bilarna har utrustats med specialbyggda, välisolerade skåp och på taket sitter kyla- och värmesystem för lastutrymmet.

– De är utrustade så, att om vi packar och lastar en bil på kvällen kan vi plugga in el så att kyla och värme går under natten. Då kan chauffören bara köra iväg direkt på morgonen.

Herr Gurka/Fruktleveranser
– Alla vill ha fruktkorgarna levererade på måndagar, säger Lars Renius.

– Levererar man frukt och grönsaker måste det ju vara rätt klimat i skåpen.

– Nu bryter vi aldrig kylkedjan och det är det som är vitsen med bilarna.

– Vi startade med andra bilmärken, men vi ser att Sprintern är billigare i drift och när det gäller komforten så är det rena drömmen att köra Sprinter, säger Lars och tillägger:

– Det är verkligen en riktigt sjyst bil att köra. Man känner att man sitter i en modern personbil snarare än bullrig lastbil.

Herr Gurka/Fruktleveranser
Efter 5 år omsätter Herr Gurka nästan 50 miljoner om året. Och ytterligare 22 miljoner i Fruktleveransen.

Bilarna är tydligt stripade och Fruktleveransens stripning är uppseendeväckande och sticker ut. På sidorna syns stora bilder på människor som säger att de nått framgång i livet genom fruktkorgen. Den kaxiga reklamkampanjen som följde med stripningen vann till och med andrapriset i Sveriges Annonsörers tävling 100Wattaren, om bästa reklamkampanj.

– Vi tog fram en kampanj där vi talade om att fruktkorgen föder framgång. Vi hänvisade till en ny sensationell metod – management by fruit – där vi lät ett antal fiktiva framgångsrika människor tala om hur de nått framgång genom att använda fruktkorgar.

Herr Gurka/Fruktleveranser
Herr Gurka och Fruktleveransen har sju specialutrustade Mercedes-Benz Sprinter, för sina många leveranser av frukt och grönt.

– Du vet, säger Lars med en ton som gör att man inte riktigt vet om han skämtar eller menar allvar:

– Alla vet att frukt är nyttigt och alla företag har fruktkorg. Utom de som går dåligt, för de har dragit in på fruktkorgen.

–  Det är ju fruktkorgens närvaro som gör att ett företag går bra, eller hur?

Herr Gurka/Fruktleveranser
Herr Gurka/Fruktleveranser

 

 

 

Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

3 november, 2019 / Våra stjärnor
31 oktober, 2019 / Road Stories

Claes Grundsten är professionell naturfotograf, kanske mest känd för sina många böcker om den svenska fjällvärlden. Arbetet innebär många resor…

Läs inläggNaturfotografens drömbil.

24 oktober, 2019 / Transportbilar
17 oktober, 2019 / Transportbilar

Välkommen till Mercedes-Benz Sveriges nyhetsblogg!


Här kan du hitta berättelser och nyheter från oss på Mercedes-Benz Sverige AB.
Företag som valt intressanta lösningar.
Människorna bakom allt.
Bilar som är annorlunda.
Bilar som är nya.
Erbjudanden och förstahandsinformation om spännande evenemang!

Har du egna idéer om saker vi ska skriva om?
Maila oss gärna på mercedes-benz@genberg.se

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter?
Anmäl dig till våra nyhetsbrev:
Nyhetsbrev Personbilar
Nyhetsbrev Transportbilar
Nyhetsbrev Lastbilar


Ansvariga utgivare:
Bengt-Ove Andersson
Lastbilar
Lalenya Tedfors
Transportbilar
Jennie Thelin
Personbilar
Mercedes-Benz Nyheter

Mercedes-Benz Sverige