Gå vidare till innehåll

Sprinter husbil blir rullande SRHR mottagning.

Närhälsan, Sofie och Emma (Sofie rakat på sidorna, Emma brunett)
Emma Karlsson har arbetat inom såväl förlossningsvården, mödravården och som ambulanssjuksköterska.

Eventkalendern för SRHR-bussen fylls på i rask takt och barnmorskorna Sofia och Emma har fullt upp. Ena dagen kan det vara Törebodafestivalen, nästa ett stadsdelstorg ute i regionen. Eller som nyligen – Öckerö Pride vid Hönö hamn. Den specialbyggda Sprintern – en mobil drop-in mottagning –  är ute på uppdrag tre dagar i veckan och alla är välkomna att besöka den.

Sofia Wickstrand-Linhem och Emma Karlsson har arbetat inom såväl förlossningsvården, ungdomsmottagningen som mödravården i hela Göteborgsområdet under många år. Trots det så hade de två aldrig träffats eller hört talas om varandra när de sökte tjänsterna som barnmorskor och projektledare i ett nytt, spännande treårigt projekt inom Närsjukvården i Västra Götaland.

Närhälsan, Sofie och Emma (Sofie rakat på sidorna, Emma brunett)
Sofia Wickstrand-Linhem har arbetat inom såväl förlossningsvården, ungdomsmottagningen som mödravården i hela Göteborgsområdet.

Nu jobbar de tillsammans varenda dag i projektet vars syfte är att tillgängliggöra SRHR – Sexuell och Reproduktiv Hälsa och rättigheter – genom den rullande mottagningen som byggts in i Sprinter transportbilen. Och trivs otroligt bra. Både med varandra, med jobbet och med den specialbyggda Sprintern, som är den hittills första och enda SRHR-mottagningen i sitt slag i Sverige.

Närhälsan i Västra Götalands SRHR Buss

– Vi ska göra SRHR-frågorna pratbara. Alla besök i bussen är kostnadsfria och vänder sig till alla invånare i alla åldrar, alla könstillhörigheter och könsidentiteter i Västra Götalandsregionen. Man behöver inte boka tid utan det är bara drop-in.

–  ALLA är välkomna till oss!

– När vi började jobba var projektet i sin linda och man visste inte riktigt hur skulle komma att se ut eller hur projektet skulle utfalla. Idag är vi ute på olika event tre dagar i veckan och har två dagar till projektplanering. Men oftast sköter vi administrationen från hytten i Sprintern, säger Sofia Wickstrand-Linhem.

Närhälsan, Sofie och Emma (Sofie rakat på sidorna, Emma brunett)

Den mobila mottagningen i SRHR-bussen är projektfinansierad i tre år av SKL – Statens Kommuner och Landsting – för Närhälsan i Västra.

Götalandsregionen. Den är byggd och inredd av Nordic Specialhusbilar i Kristinehamn i samråd med Linnéa Swanson, samordningsbarnmorska på Närsjukvården i Västra Götalandsregionen och den är utformad så att Sofia och Emma ska kunna jobba med hela SRHR-begreppet.

Närhälsan, Sofie och Emma (Sofie rakat på sidorna, Emma brunett)

– I Sprintern finns allt det som ryms på en barnmorskemottagning med mödravård, provtagning för könssjukdomar och gynekologisk cellprovstagning. Vi har även en samtalsdel inrymd i bussen.
– Det är ett fantastiskt roligt arbete! Vi har jobbat i SRHR-bussen sedan den 2 januari 2018. När vi sökte tjänsterna var finansieringen klar och Sprintern beställd. Sen är det vi som utformat projektet i praktiken, säger Sofia Wickstrand-Linhem.

SRHR-bussen har blivit så uppskattad och välbesökt att det måste anställas ytterligare två barnmorskor från och med juni. Då ska den mobila mottagningen i Sprintern synas och finnas tillgänglig ute på olika event och platser i hela Västra Götalandsregionen ännu mer.

Närhälsan, Sofie och Emma (Sofie rakat på sidorna, Emma brunett)

– Det är för att vi ska kunna administrera ordentligt och maxa tiden på vägarna, säger Sofia och fortsätter:

– Vi försöker hålla så stor geografisk spridning som möjligt i regionen. Med tiden har vi blivit alltmer evenemangsbaserade och annonserar i förväg om var vi ska vara. Tanken är ju att vi ska vara där folk är och det ska vara en lågtröskelverksamhet.

Sofia berättar att de alltid delar ut en patientenkät till alla de som är patienter i bussen och en av frågorna i enkäten lyder: ”Om inte SRHR-bussen stått här idag, hade du gått någon annanstans då?”.

– Första året svarade 58 procent ’Nej’…så för 58 procent av våra besökare spelar vi en väldigt stor roll.
De båda barnmorskorna, arbetskollegorna och numera också vännerna Sofia och Emma spenderar sina arbetsveckor i Sprintern, något de tycker är både kul och bekvämt.

– Man skulle kanske kunna tro att vi blir trötta på att köra, men det är tvärtom, faktiskt!
– Den är jätteskön att köra. Vi brukar skoja om att vi slåss om vems tur det är att köra. Så vi kör varannan gång.

Här kan du läsa mer om Mercedes-Benz Sprinter.
Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

10 april, 2024 / Nyheter
7 december, 2023 / Transportbilar
17 oktober, 2023 / Nyheter
14 juni, 2023 / Familjebil

Välkommen till Mercedes-Benz Sveriges nyhetsblogg!


Här kan du hitta berättelser och nyheter från oss på Mercedes-Benz Sverige AB.
Företag som valt intressanta lösningar.
Människorna bakom allt.
Bilar som är annorlunda.
Bilar som är nya.
Erbjudanden och förstahandsinformation om spännande evenemang!

Har du egna idéer om saker vi ska skriva om?
Maila oss gärna på mercedes-benz@genberg.se

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter?
Anmäl dig till vår nyhetsbrev:
Nyhetsbrev Transportbilar


Ansvariga utgivare:
Mercedes-Benz Nyheter

Mercedes-Benz Sverige