Gå vidare till innehåll

”Jag älskar mitt liv.”

Petter Jakobsson är arborist. Specialist på trädvård som klättrar högst upp i träden för att arbeta. Med sin mattsvarta X-Klass tar han sig själv och sina sågar vart de än behövs.
”Jag älskar mitt liv och ibland får jag nypa mig i armen för jag har det så himla bra!”

Det är arla morgon i skogen en bit utanför Karlsborg i Skaraborg och Petter Jakobsson har redan varit igång ett bra tag. Nu sitter han i sin nya Mercedes-Benz X-Klass 350 och förbereder sig för att köra iväg till nästa uppdrag. I X-Klassens specialinredda flak har utrustning och motorsågar lagts tillrätta och hängts upp. Var sak på sin plats.

Den mattsvarta X-Klassen har stripats med jättestora bilder bak i reflexfolie – bilder på Petter in action i sitt spännande jobb som arborist. Det vill säga, trädvårdsspecialist och den som klättrar högst upp i träd för att där arbeta med sitt sågredskap.

mercedes_0073

– Bilen är grym! säger Petter och fortsätter:

– Jag har kört andra pickuper tidigare. De har varit ok, men jämfört med den här så har Mercedes steppat upp rejält och verkligen lyckats.

– Och att köra den…ja, jäklar…Det är nästan personbilskänsla i den här rackarn!

Petter driver sedan snart fyra år företaget Kultes Gård tillsammans med sin sambo Josefine. Innan dess arbetade han som yrkesofficer i försvarsmakten i drygt tio år, där han ansvarade för prickskytteutbildningarna i arméns fallskärmsjägarförband K3 i Karlsborg.

Intresset för skog, sjö och mark är inget nytt för Petter. Det väcktes i unga år och Petter valde att gå naturbruksgymnasiet med specialinriktning fiske. Samtidigt gick han extrakurser för arbete i skog och skaffade sig i princip alla motorsågsutbildningar som erbjuds.

– Jag har alltid gillat att jobba med motorsåg och jag gillar träd!

– Men bara för att man gått en motorsågsutbildning kan man inte kalla sig för arborist. Det är en lång väg av utbildning både med klättring och sågning på hög höjd. Men också utbildning i trädvård, artkännedom, biologi och så vidare. Och räddning på höjd, säger Petter och berättar vidare:

– Skulle kanske inte kalla mig för ”skogsmulle”, men jag har alltid spenderat mycket tid ute i skog och mark. Jag brinner för flugfiske och jakt och jag är specialist på att överleva ute i skogen. Det lärde jag mig när jag arbetade inom försvaret.

– Jag började arbeta lite som arborist vid sidan av jobbet inom försvaret och kände att jag gärna ville komma hem mer till familjen och valde därför att satsa på att bli egenföretagare. Det föll sig naturligt att då jobba med det jag tycker mest om.

– Jag jobbar som yrkesfiskare också och fiskar signalkräfta i Vättern under augusti och september.

mercedes_0162

Sedan ett par månader kör Petter Mercedes-Benz X-Klass 350 i företaget. Han berättar att han är mycket nöjd med den och att den passar perfekt för hans, som han själv säger, ”spretiga” verksamhet.

– I X-Klassen finns det styrka och det är en av få pickuper på marknaden som drar 3,5 ton. Jag erbjuder ju till exempel också bortforsling av det jag sågar ner och det väger ganska mycket. Det var en viktig del när valet av fordon gjordes.

– Jag kör långt och mycket i mitt jobb och bilen måste kunna prestera och leverera, vilket jag tycker att den gör. Jag kommer fram överallt och jag drar även tunga båtar med bilen. Komforten är dessutom enastående och körglädjen är total.

– Jag är med andra ord supernöjd.

mercedes_0146

Petter och Josefine driver företaget Kultes Gård tillsammans. Josefine tar hand om ekonomin och sköter utrustning och fordon, så att Petter kan lägga fokus på utejobben.

– Det är ett viktigt samarbete och vi känner varandra väl, säger Petter och berättar att de två hängt ihop praktiskt taget hela livet.

– Vi var tolv respektive fjorton år när vi träffades. Vi är ett bra team!

mercedes_0203

Familjen köpte Kultes Gård utanför Karlsborg 2010 och började bygga upp gården och verksamheten efterhand. Gården är på 20 hektar, hälften skog och hälften åker och i framtiden blir det kanske lite mer odling.

– Just nu drivs gården som en mindre hästgård där upplåter vi stall och mark till några hästintresserade, drivna systrar som arbetar med hästar i alla möjliga former. De håller kurser och utbildningar på gården och det är trevligt.

Petter menar att det är lite småtufft att vara entreprenör ute på landsbygden. Att det stundtals är mycket jobb och att det finns både för- och nackdelar med att vara egenföretagare. Men att fördelarna överväger.

– Man lever med jobbet och får jobba lite mer. Men fördelen är ju att man får känna frihet och bestämmer själv. Man avsätter tid som det passar en själv och så länge man gör något som berikar ens liv och man mår bra, då är det ok med långa arbetspass om 14-16 timmar.

– Jag får jobba med det jag trivs med, vara utomhus och den varierande vardagen är fantastisk i mitt jobb. Man träffar goa människor och den ena dagen är inte den andra lik. Det är problemlösning varenda dag och man får jobba både med hjärnan och kroppen.

– Jag älskar mitt liv och ibland får jag nypa mig i armen för jag har det så himla bra!

mercedes_0178

Text: Maria Anderberg Foto: John Sandlund

Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

10 april, 2024 / Nyheter
7 december, 2023 / Transportbilar
17 oktober, 2023 / Nyheter
14 juni, 2023 / Familjebil

Välkommen till Mercedes-Benz Sveriges nyhetsblogg!


Här kan du hitta berättelser och nyheter från oss på Mercedes-Benz Sverige AB.
Företag som valt intressanta lösningar.
Människorna bakom allt.
Bilar som är annorlunda.
Bilar som är nya.
Erbjudanden och förstahandsinformation om spännande evenemang!

Har du egna idéer om saker vi ska skriva om?
Maila oss gärna på mercedes-benz@genberg.se

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter?
Anmäl dig till vår nyhetsbrev:
Nyhetsbrev Transportbilar


Ansvariga utgivare:
Mercedes-Benz Nyheter

Mercedes-Benz Sverige