Gå vidare till innehåll

Veterinärer på väg i fyrhjulsdrivna Vito.

Veterinärerna på Bollerup på Österlen är en privat veterinärstation som drivs av fyra kvinnor. En stor del av verksamheten handlar om att köra ut till djurägare för att behandla och undersöka på plats. Då krävs det bilar som är byggda för jobbet.

Flaggorna vajar i den lätta morgonbrisen och man kan ana att dagen blir, om än inte högsommarvarm, så åtminstone regnfri och svenskt lagom. Det passar alldeles utmärkt, eftersom det är stor tävling i westernridning på Hälldala Ranch någon mil utanför Tomelilla. Ett hundratal ekipage – ryttare och häst – från hela Europa har samlats för att under tre intensiva dagar tävla om fina priser och prispengar i – Hälldala Ranch Spin & Win.

Den stora bakluckan gör att veterinärerna kan arbeta stående med regnskydd.
Den stora bakluckan gör att veterinärerna kan arbeta stående med regnskydd.

För veterinärerna Josefine Larsson och Maria Carlson från innebär det också en intensiv arbetshelg. Alla ekipage, i alla fall hästarna, måste genomgå veterinärbesiktning innan de godkänns för start och redan strax efter klockan 7.30 på morgonen har de tävlande kommit ner till gräsplanen bakom den stora nybyggda arenan på Hälldala Ranch. Där ska de visa upp sina hästar för veterinär Josefin Larsson, som en halvtimme tidigare rullat in på platsen med en av veterinärstationens två specialutrustade fyrhjulsdrivna Mercedes-Benz Vito. I den finns all utrustning som behövs på plats.

Ung deltagare på Hälldala Ranchs tävlingar
Ung deltagare på Hälldala Ranchs tävlingar

– Idag har vi med oss den lite enklare utrustade Viton, säger Josefin och berättar att det mesta som kan komma att behövas finns i bilen.

– När jag kom hit var det en häst som rest från Danmark och som fått lite kolikkänning av resan. Jag behandlade den och ska titta till den igen om en stund, när vi besiktigat tävlingsekipagen.

– Alla hästar måste besiktigas, berättar Josefine. Vi kontrollerar chip och vaccineringar och jämför beskrivningarna i passen för att se att det är rätt häst.

– Sen får ryttarna, eller hästskötarna, springa fram och tillbaks med sin häst på ängen, så att vi ser att den rör sig friskt och bra.

Besiktning före tävling.
Besiktning före tävling.

Josefin Larsson tog veterinärexamen i Köpenhamn 2006 och har sedan dess arbetat som veterinär, framför allt med hästar. Hon är van tävlingsveterinär, i såväl Sverige som utomlands, och har också haft landslagsuppdrag. När hon arbetade som distriktsveterinär träffade hon kollegan Maria Carlson och sedan drygt två år driver de veterinärkliniken vid Bollerups Lantbruksskola tillsammans under namnet Veterinärerna på Bollerup. Även veterinär Ylva Lange, med drygt 30 års yrkeserfarenhet, bland annat som distriktsveterinär, arbetar med Maria och Josefin i verksamheten och nyligen har också veterinär Ida Borg och djursjukskötare Sara Carlsson anställts.

Josefin Larsson Veterinärerna på Bollerup

På kliniken i Bollerup kan de ta emot både hästar och hundar för behandling och sedan en tid finns där en helt ny mottagning för smådjur, med eget laboratorium och operationsavdelning. Men de fyra kvinnliga veterinärerna arbetar också med kor, grisar, får och getter – samt givetvis hästar. De utför vaccinationer, kastrationer, ID-kontroller, medicinska utredningar och andra uppdrag och gör både planerade stallbesök och akututryckningar.

Tack vare sina två specialinredda Mercedes-Benz Vito, kan Veterinärerna på Bollerup göra många fler behandlingar på plats ute hos kund. När de skaffade de två bilarna tittade de på och provkörde flera olika märken, men det var bara Vito som uppfyllda alla krav och önskemål. Bakdörren är till exempel hel och öppnas uppåt så att den blir ett bra tak att jobba under i skydd från regn, sol och snö. Lastutrymmet är utrustat med ett hyllsystem med utdragbara lådor för mediciner och utrustning och man har åtkomst både via bakdörren och från skjutdörrarna på båda sidor. I den ena bilen finns också mobil röntgenutrustning, ultraljud och specialutrustning för hästtandvård.

– Kravlistan var ganska lång, säger Fredrik Dahlqvist, säljare på Mercedes-Benz Malmö, där bilarna köptes.

– Det handlade om vikt, komfort och inredning. Båda bilarna utrustades inuti efter veterinärernas behov och vi hade flera roliga möten där vi resonerade och tittade på inredningslösningar.

– Inredningen i bilarna har tillverkats av två olika företag. Berga Bil El AB i Malmö inredde veterinärernas första Vito med sitt system Fortimo. Och det var Accuster i Staffanstorp som byggde inredningen i den andra, som har lite annan utrustning, berättar Fredrik.

Två fyrhjulsdrivna Mercedes-Benz Vito gr att Josefin larsson och hennes kollegor kan göra det mesta av sitt arbete ute hos kunderna. I alla väder.
Två fyrhjulsdrivna Mercedes-Benz Vito gr att Josefin larsson och hennes kollegor kan göra det mesta av sitt arbete ute hos kunderna. I alla väder.

Komforten i bilarna var viktig för veterinärerna, liksom fyrhjulsdriften – något som enligt Josefin Larsson är absolut nödvändigt när man kör under vintern på den österlenska landsbygden.

– Viton är oerhört bekväm och bra att köra, oavsett väder och omständigheter, säger Josefin och fortsätter:

– Här på Hälldala Ranch har jag varit med som veterinär tidigare på tävlingar och det brukar vara väldigt smidigt. Det är fint ordnat för hästarna och både stallar, tävlingsarena och omgivningar gör vårt uppdrag ganska lättarbetat. Vi har, peppar-peppar, inte haft några svårare fall som krävt större åtgärder, berättar Josefin och fortsätter:

– Tävlingshästarna här är ju i fin form och tävlingsryttarna känner sina hästar väl och märker snabbt om det är något som inte stämmer.

När Josefin är klar med morgonens besiktning av de hästar som ska tävla, går hon tillbaka till hästen som blivit sjuk under resan från Danmark till Österlen. På vägen till gäststallet där hästen vilar ut, stannar hon vid Viton och tar fram den utrustning och medicin hon behöver.

– Det är så smidigt att kunna ha med sig allt i bilen. Vi ser alltid till att hålla utrustningen och medicinförrådet i bilen iordning, så att man vet var allt finns. Och att det finns! När vi åker ut på ett akutärende ska bilen alltid vara redo.
– Vi har bilarna på leasingavtal. Det är en bekväm och bra lösning som gör att vi slipper oroa oss över oförutsedda kostnader.

– Vi är jättenöjda med våra två Mercedes-Benz.

Hästen – Badger – mår mycket bättre när Josefin undersöker honom. Det blir inget tävlande, men ägarna blir glada av Josefins besked om den fyrbenta kompisens tillfrisknande.

 

Mercedes Vitons skjutdörrar på båda sidorna gör att det går lätt att nå all inredning.
Mercedces Vitons skjutdörrar på båda sidorna gör att det går lätt att nå all inredning.
Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

25 september, 2020 / Transportbilar
14 september, 2020 / Transportbilar
3 september, 2020 / Nyheter
28 augusti, 2020 / Road Stories

Välkommen till Mercedes-Benz Sveriges nyhetsblogg!


Här kan du hitta berättelser och nyheter från oss på Mercedes-Benz Sverige AB.
Företag som valt intressanta lösningar.
Människorna bakom allt.
Bilar som är annorlunda.
Bilar som är nya.
Erbjudanden och förstahandsinformation om spännande evenemang!

Har du egna idéer om saker vi ska skriva om?
Maila oss gärna på mercedes-benz@genberg.se

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter?
Anmäl dig till våra nyhetsbrev:
Nyhetsbrev Personbilar
Nyhetsbrev Transportbilar
Nyhetsbrev Lastbilar


Ansvariga utgivare:
Bengt-Ove Andersson
Lastbilar
Lalenya Tedfors
Transportbilar
Jennie Thelin
Personbilar
Mercedes-Benz Nyheter

Mercedes-Benz Sverige