Gå vidare till innehåll

Passion och kvalitet gäller för Karl-Fredrik på Eklaholm.

När man kliver ur bilen på Eklaholms parkering, i Hagestad på Österlen, är det första man ser en stor bild av Karl-Fredrik på den stora Mercedes Sprintern som står prydligt parkerad utanför gården. Och en snygg svart Mercedes CLA parkerad bredvid. När man sedan rundar hörnet från parkeringen och stiger in i tv-profilen Karl-Fredriks värld av blommor, konst, antika bruksföremål och många, många vackra saker…då blir intrycken av platsen nästan fler än vad ögat förmår att ta in och andra sinnen får hjälpa till.

I plantskolan just utanför entrén, som Karl-Fredrik och Petter – paret som driver och bor på Eklaholm – kallar ”Plantis”, ljuder Frank Sinatra och ”My Way” ur en högtalare. Och när man går vidare genom entrén till den 380 kvadratmeter stora butiken skiftar musiken, intrycken och föremålen allt eftersom man förflyttar sig genom gårdens lador. ”Det är så mycket!”, tänker man och ler allt bredare för varje steg.

Karl-Fredrik och Petter träffades 2014 i Malmö. Petter, som ursprungligen kommer från en hästgård i Småland, jobbade med IT- och affärssystem på Lantmännens huvudkontor. Karl-Fredrik hade flyttat ner från sin födelsestad Örebro för att gå landskapsarkitektutbildning på Alnarp. I Örebro hade han arbetat som butiksansvarig i inredningsbutik, som florist och med marknadsföring på bland annat Blomsterlandet.

 

– Petter hade bott ett tag i Malmö, så det var perfekt att träffa någon som kunde stan. Vi fikade, började träna ihop, tog långa promenader och började resa lite ihop. 2015 bestämde vi oss för att skaffa hus på landet, så var ursprungsplanen att ha kvar en lägenhet i stan och skaffa ett litet ställe max fyrtiofem minuter från stan.

– Så blev det inte, säger Karl-Fredrik och sveper med handen mot den stora gården.

– Ja, det blev lite större än vi tänkt, så vi flyttade hit, säger Petter och skrattar.

Hösten 2015 hade de köpt Eklaholm och flyttat ut permanent. Då hade gården varken fungerande el, vatten eller värme. Och taket behövde läggas om. Men redan påsken 2016 öppnade de ”Karl-Fredrik på Eklaholm” –  egentligen som ett feriejobb medan Karl-Fredrik studerade klart till landskapsarkitekt. Och Petter hade slutat på Lantmännen i Malmö och börjat som kundtjänstansvarig på Simrishamns Kommun.

Kunderna strömmade till i en strid ström redan från början och i mycket större utsträckning än vad Karl-Fredrik och Petter kunnat ana. Och behovet av en bra transportbil ökade i takt med att sortimentet breddades.

– Jag hade en Vito när jag flyttade ner från Örebro. Den hade jag skaffat efter det att min tidigare bil gått sönder och jag fick en hyrbil. Det var en Vito och jag blev mycket förtjust i den och tänkte: ”Jag vill ha en sån!”.

– Efter en tid här på Eklaholm var vi på en mellandagsmiddag och hamnade bredvid Orvar Thool, som bor granne med oss och som jobbar på Landrins Bil.

– Efter den middagen blev det en ny Vito med större motor och en svart CLA till Petter, säger Karl-Fredrik och skrattar.

– När verksamheten växte ytterligare och vi breddade sortimentet med inredningsdetaljer från hela världen, nytt och gammalt, café, mer blomster och galleri, så behövde vi få hit allt på ett smidigt sätt. Och där har ju Sprintern varit fantastisk.

– Vi talade med Orvar om vårt behov av en bra och större transportbil – även om vi var nöjda med Viton – och efter bara en kort tid presenterade han den här Mercedes Sprintern med stort skåp och bakgavellift och det blev ju väldigt bra!

– Egentligen, tillägger Karl-Fredrik, vill jag bara att en bil ska fungera och ta mig från A till Ö och det är egentligen Petter som är den som kan bilar.

– Men det är mest jag som kör och jag älskar komforten i Sprintern. Jag kan till och med fickparkera den utan problem.

– Jag vill veta att bilen funkar och inte lägga ner en massa pengar på reparationer. Hellre kvalitet och ett bra märke. Därför blev det Mercedes. De har ett bra leasingavtal och serviceavtal.

– Det blir ekonomiskt klokt och man får hjälp om det behövs.

Sprintern har specialstripats med Karl-Fredriks logga – en stor krona – och en bild av Karl-Fredrik bland blommor och blad. Och så texten ”Karl-Fredrik på Eklaholm”.

Karl-Fredrik på Eklaholm blev en populär profil i hela landet efter en programserie som sänts på TV4 under våren och även om paret haft mycket kunder och besökare sedan öppnandet påsken 2016, så blev det än mer efter programserien.

– Det är väldigt roligt, men ganska mycket jobb. Varje avsnitt tar nästan 100 timmar att spela in, berättar Karl-Fredrik och fortsätter:

– Både jag och Petter är mycket i verksamheten, även om vi nu också har 4 heltidsanställda förutom oss, och flera säsongsanställda, så man kan väl säga att vi har fullt upp.

– Vi har öppet alla dagar i veckan klockan tio till arton, hela året förutom Julafton och Nyårsafton.

Idén med tv-programmen kom till efter en intervju på TV 4 Nyhetsmorgon.

– Vi var där den 1 maj 2019 och dagen efter blev vi uppringda av en producent på ett produktionsbolag som ville spela in fyra avsnitt av ”Karl-Fredrik på Eklaholm”. Jag trodde först att det var ett skämt!

Det var det inte. Och nu spelas säsong två, åtta avsnitt, in av den populära programserien. Och Karl-Fredrik och Petter funderar på tillökning. En Mercedes Citan skåpbil för leveranserna av Karl-Fredriks populära blomsterdekorationer.

 

Här kan du läsa mer om Mercedes-Benz transportbilar.
Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

12 april, 2021 / Transportbilar

Stjärnor på jobb Vem: Paula Ode, 41 Var: Ullstorp,Tomelilla Företag: Baltic Suntech AB, installerar solenergi och värmesystem. Kör: Mercedes-Benz Vito Hej Paula!…

Läs inläggVito med musik och värme.

19 mars, 2021 / Transportbilar
5 mars, 2021 / Road Stories
18 februari, 2021 / Transportbilar

Välkommen till Mercedes-Benz Sveriges nyhetsblogg!


Här kan du hitta berättelser och nyheter från oss på Mercedes-Benz Sverige AB.
Företag som valt intressanta lösningar.
Människorna bakom allt.
Bilar som är annorlunda.
Bilar som är nya.
Erbjudanden och förstahandsinformation om spännande evenemang!

Har du egna idéer om saker vi ska skriva om?
Maila oss gärna på mercedes-benz@genberg.se

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter?
Anmäl dig till våra nyhetsbrev:
Nyhetsbrev Personbilar
Nyhetsbrev Transportbilar
Nyhetsbrev Lastbilar


Ansvariga utgivare:
Bengt-Ove Andersson
Lastbilar
Lalenya Tedfors
Transportbilar
Jennie Thelin
Personbilar
Mercedes-Benz Nyheter

Mercedes-Benz Sverige