Gå vidare till innehåll

Sesol växer med Mercedes-Benz.

Solcellsbolaget Sesol i Jönköping är en makalös framgångssaga. På bara några år har man gått från noll till fler än 600 anställda. Man har också en vagnpark med fler än 100 Mercedes-Benz transportbilar – och fler är beställda.

Det kan inte ha undgått någon att solcellsbranschen växer enormt. I takt med att elpriserna går upp och vår medvetenhet om klimatfrågan blir allt större har solceller gått från att vara en udda företeelse till något som snart alla husägare funderar på.

Sesol installerar solceller över hela södra och mellersta Sverige. Utöver huvudkontoret i Jönköping har bolaget etablerat fullservicekontor på nio andra orter i Sverige. Bolaget startades av tre unga entreprenörer som tidigt såg trenden och som gjorde en plan för tillväxt.

– Redan när det bara var vi tre i bolaget hade vi en plan för hur vi skulle växa, säger Victor Salomonsson som är VD för Sesol och en av grundarna.

– I början var vi själva ute och installerade – helt enkelt för att vi ville veta vad allt handlade om och hur det fungerar. Vi skulle aldrig bara vara ”de där på kontoret”.

Första verksamhetsåret 2019 omsatte man 10 miljoner, andra året 84 miljoner och 2021 blev det 324 miljoner. För 2022 är målet att omsätta över en miljard kronor!

Rätt bilar ger rätt personal.

För att kunna växa så snabbt krävs att man rekryterar rätt personal – och att man behåller den.

I stället för att leta efter personer med kunskap om solceller bestämde man sig för att rekrytera utifrån personer med rätt inställning.

– Vi har en internutbildning där vi lär människor hur man installerar solceller – men det går inte att lära ut en inställning. Det är något som man antingen har eller inte har.

En viktig del i personalarbetet är att skapa stolthet över jobbet. Därför har man valt att satsa på utrustning för all personal.

– Det är svårt att både hitta och behålla personal idag och därmed är det extremt viktigt att de som jobbar hos en mår bra och trivs. Därför har de som jobbar hos oss verktyg som är i toppklass, arbetskläder som är lite dyrare och bättre kvalité, och vi kör genomgående med Mercedes-Benz transportbilar.

– Mercedes-Benz är som vi själva vill vara. Det handlar inte om att slåss med priset – utan om att vara lite bättre och kunna ta betalt för det. Detta ger kunden den bästa affären i slutänden.

Sesol har idag drygt 100 Mercedes-Benz – både Vito och Citan –  samt beställningar på ytterligare 100 bilar.

– Än så länge är det bilar med dieselmotor som vi köpt eftersom våra montörer har stora distrikt och de tidigare elbilarna inte hade räckvidd som räckte. Men nu när räckvidden blivit bättre och i nivå med personbilar kommer vi självklart att satsa på eldrivna bilar.

– Vi är ju experter på hur man producerar just el – så det ligger i sakens natur…

Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

10 april, 2024 / Nyheter
7 december, 2023 / Transportbilar
17 oktober, 2023 / Nyheter
14 juni, 2023 / Familjebil

Välkommen till Mercedes-Benz Sveriges nyhetsblogg!


Här kan du hitta berättelser och nyheter från oss på Mercedes-Benz Sverige AB.
Företag som valt intressanta lösningar.
Människorna bakom allt.
Bilar som är annorlunda.
Bilar som är nya.
Erbjudanden och förstahandsinformation om spännande evenemang!

Har du egna idéer om saker vi ska skriva om?
Maila oss gärna på mercedes-benz@genberg.se

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter?
Anmäl dig till vår nyhetsbrev:
Nyhetsbrev Transportbilar


Ansvariga utgivare:
Mercedes-Benz Nyheter

Mercedes-Benz Sverige