Gå vidare till innehåll

Säljstart för eldriven version av Mercedes-Benz minsta transportbil

Nu är det svensk säljstart för den eldrivna versionen av Mercedes-Benz mest kompakta transportbil. eCitan får samma mått och skåpvolym som Citan men drivs av en elmotor på 90 kW (122 hk) och har en räckvidd på ca 28 mil vid blandad körning. Priserna i Sverige börjar på 399 900 kr plus moms.

Mercedes-Benz kompakta transportbil Citan har blivit en storsäljare i Sverige och det är ingen vild gissning att den eldrivna eCitan kommer att gå samma väg. Kombinationen små yttermått och rymligt skåp har gjort Citan till en favorit för servicetekniker, hantverkare och leveranser i stadsmiljöer.

eCitan har en elmotor på 90 kW (122 hk) och 245 Nm som driver på framhjulen, samt ett batteri på 45 kWh. Räckvidden är upp till ca 28 mil vid blandad körning och upp till ca 40 mil i stadstrafik. Laddning med AC kan göras med 22 kW och det betyder att det bara tar 2 tim och 15 minuter att ladda fullt. Även om man bara har en 11 kW laddbox tar det inte mer än ca 4,5 timmar att uppnå full laddning.
DC laddning på 80 kW är standard och då tar det ca 38 minuter att ladda från 10 – 80 %.

Bromskraftåtervinningen kan göras i tre steg och både förklimatisering och elektriskt tillsatsvärmare med värmepumpsteknik är standard.

Två längder och upp till 1500 kg släp

Redan från början kommer skåpversionen av eCitan i två olika längder. Den korta är 4,5 meter lång och rymmer 2,9 kubikmeter last och har en maxlast på upp till 544 kg. Den långa versionen är 4,9 meter lång, rymmer 3,6 kubikmeter och har en maxlast på upp till 722 kg. Som standard har bilen skjutdörr på höger sida, men det går att få skjutdörrar på båda sidor som tillval. För den bakre öppningen kan man välja mellan dörrar och baklucka. Lastgolvet är bara på 57 cm höjd från marken vilket gör bilen lätt att lasta. Båda modellerna har en höjd på ca 1,82 meter och det gör att de utan problem går in i alla publika P-hus och garage.

Den korta versionen av eCitan kommer även i ett glasat utförande kallat Tourer med totalt fem sittplatser.

Oavsett vilken version man väljer går det att få eCitan med drag. Beroende på modell är den maximala släpvagnsvikten 1400 – 1500 kg. Bilar med drag får också släpvagnsstabilisering som standard.

Säkerhetssystem och infotainment

eCitan har en mängd olika säkerhetssystem och syskonet Citan fick fem stjärnor av Euro NCAP 2022. Bland de funktioner man kan få till sin eCitan märks bland annat aktiv filhållningsassistent som själv håller bilen på sin plats på vägbanan samt den aktiva farthållaren DISTRONIC som med radar håller avståndet till framförvarande bil och som bromsar in till stillastående om denna också gör det. DISTRONIC kan också ställas in till att automatiskt följa gällande hastighetsbegränsningar. Bilen kan också fås med parkeringsassistent som själv styr bilen rätt vid fickparkering.

Alla versioner av eCitan har Mercedes-Benz infotainmentsystem MBUX. Med navigation som tillval blir det också möjligt att sköta många av bilens – och telefonens – funktioner med rösten.

eCitan som skåpbil kostar från ca 399 900 kronor och den glasade versionen Tourer kostar från ca 430 500 kr. Alla priser är exklusive moms. Skatten per år är 360 kronor.

Leveranser till Sverige börjar under hösten.

Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

10 april, 2024 / Nyheter
7 december, 2023 / Transportbilar
17 oktober, 2023 / Nyheter
14 juni, 2023 / Familjebil

Välkommen till Mercedes-Benz Sveriges nyhetsblogg!


Här kan du hitta berättelser och nyheter från oss på Mercedes-Benz Sverige AB.
Företag som valt intressanta lösningar.
Människorna bakom allt.
Bilar som är annorlunda.
Bilar som är nya.
Erbjudanden och förstahandsinformation om spännande evenemang!

Har du egna idéer om saker vi ska skriva om?
Maila oss gärna på mercedes-benz@genberg.se

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter?
Anmäl dig till vår nyhetsbrev:
Nyhetsbrev Transportbilar


Ansvariga utgivare:
Mercedes-Benz Nyheter

Mercedes-Benz Sverige