Gå vidare till innehåll

Schenker Åkeri elektrifierar – 32 eSprinter från Mercedes-Benz.

Schenker Åkeri satsar hårt på elektrifiering. När det gäller lätta lastbilar eller paketbilar är målet att alla de ca 150 fordon man har, ska vara eldrivna inom några år. Med en första leverans av 32 eldrivna eSprinter från Mercedes-Benz har företaget i ett slag elektrifierat 20 % av vagnparken.
– Vi har med all sannolikhet köpt vår sista dieseldrivna paketbil, vi satsar hårt på att helt elektrifiera citydistributionen, säger Daniel Vahlberg på Schenker Åkeri.

Schenker Åkeri är med fler än 1000 fordon och 1100 anställda ett av landets största åkerier. Nu gör man en storsatsning på elektrifiering och först ut är de mindre fordonen – de som internt kallas paketbilar och som används för ”last-mile-delivery”. Inom några år ska samtliga bilar i klassen vara eldrivna.

– Egentligen kan man säga att det här handlar om mer än elbilar, det handlar om oss människor och om vår framtid. Det hela är en del i vårt hållbarhetsarbete, och ett ansvar vi tar i att bidra till att uppnå FN:s 1,5-gradersmål. Det säger Daniel Vahlberg, Head of Innovation & Purchasing på Schenker Åkeri.

– Paketbilssegmentet är det som utvecklats mest – det är ju stora likheter med en personbil. Därför är det en logisk början för oss.

Valet för de första 32 bilarna föll på Mercedes-Benz eSprinter.

– eSprinter har exakt samma mått som vanliga Sprinter och alla reglage sitter på samma plats, fortsätter Daniel Vahlberg.

– Det gör att det är mycket enkelt för förarna att byta bil. De får dock utbildning i hur man jobbar med bromskraftåtervinning och hur man kör energisnålt. Det skiljer sig en hel del från när man kör dieselbil.

Och personalen trivs med de nya bilarna.

– Det är så tyst och lugnt att köra, säger Carina Bard som jobbar på Schenker Åkeri i Stockholm.

– Man glider fram och man kan köra extremt långsamt när det behövs. Dessutom är alla avgas- och diesellukter borta.

28 eldrivna Mercedes-Benz eSprinter har levererats i år och tillsammans med fyra tidigare levererade paketbilar med eldrift är nu totalt 32 av företagets ca 150 lätta lastbilar eldrivna.

– De bilar vi fått nu är första generationens eSprinter som har en räckvidd på ca 15 mil, säger Daniel Vahlberg.

– Men det räcker gott och väl för de körningar som de kommer att användas på. När vi kör leveranser av paket i stadsmiljö så är det ofta under 10 mils körning per dag.

– Vi har analyserat all vår trafik med paketbilar och inga av dessa behöver en längre räckvidd än så. Vi räknar med att kunna vara helt elektrifierade inom några år. Redan nu kan vi säga att vi med all sannolikhet har köpt vår sista dieseldrivna paketbil.

Johan Wigh på Hedin Bil i Göteborg som sålt Mercedes-Benz bilarna till Schenker Åkeri AB ser samma tendens hos andra:

– Det har pratats väldigt mycket om räckvidd, men det börjar ändra sig nu. Transportföretag har inte samma behov som en familj som ska använda en och samma bil till allt. Här vet man ju på förhand vilka rutter man ska köra och använder rätt fordon för rätt körning.

Wigh berättar att allt fler företag inte bara ser på elfordon ur ett miljöperspektiv utan att det nu även handlar om kronor och ören.

– I ett åkeri av den här storleken rör det sig om en besparing på mer än 3,5 miljoner om året – bara i fordonsskatt. Besparingen i energikostnad är mångdubbelt större.

Sista dieselbilen i klassen köpt

Nästa generations Mercedes-Benz eSprinter som börjar levereras under 2024 utlovar en räckvidd på dryga 30 mil och därmed kommer den kunna användas på samtliga paketbilskörningar inom Schenker Åkeri.

Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

10 april, 2024 / Nyheter
7 december, 2023 / Transportbilar
14 juni, 2023 / Familjebil
26 maj, 2023 / Nyheter

Välkommen till Mercedes-Benz Sveriges nyhetsblogg!


Här kan du hitta berättelser och nyheter från oss på Mercedes-Benz Sverige AB.
Företag som valt intressanta lösningar.
Människorna bakom allt.
Bilar som är annorlunda.
Bilar som är nya.
Erbjudanden och förstahandsinformation om spännande evenemang!

Har du egna idéer om saker vi ska skriva om?
Maila oss gärna på mercedes-benz@genberg.se

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter?
Anmäl dig till vår nyhetsbrev:
Nyhetsbrev Transportbilar


Ansvariga utgivare:
Mercedes-Benz Nyheter

Mercedes-Benz Sverige