Mälardalens Frukt & Grönt i Västerås vill visa att närproducerat, hållbart och miljöeffektivitet är ett lyckat koncept för framtiden. Med två Atego lastbilar, sex Sprinter transportbilar och en eVito skåpbil levereras frukt, grönt och egenimporterat vin till matproffsen i regionen. Den nya eVito el-skåpbilen laddas med egenproducerad el och används som expressbil när kunderna behöver snabb extraleverans.
Mälardalens Frukt & Grönt startades 1973 av Sven Gunnar Erberth och är sedan länge ett väl etablerat grossistföretag i Västeråsregionen. Sedan 1992 drivs företaget av sonen Johan, som kom in i företaget från en helt annan bransch. Under flera år var han nämligen professionell DJ och drev bokningsbolag i nöjesbranschen. Då var det finlandsbåtar, skidorter och partyn som gällde. Nu är det betydligt lugnare, även om Johan fortfarande får sköta musikmixarna när han hoppar in som spinningledare på Friskis i Västerås.
– Jag har jobbat i firman sen barnsben och när jag hade tagit körkort fick jag ofta hoppa in och köra på helgerna. Så det var väl ganska naturligt att fortsätta i familjeföretaget när man själv bildade familj, säger Johan och berättar om verksamheten.
– Vi är idag trettiotalet anställda, varav åtta är chaufförer. De övriga anställda jobbar på lagret, packar, gör inköp, säljer in till kund, har hand om ekonomi och personalfrågor och så vidare.
– Vi har anställt en vd, Lejf Berg, och jag som ägare arbetar mestadels med specialprojekt inom inköp och sälj.
Grossistföretaget Mälardalens Frukt & Grönt levererar färskvaror till regionens proffsanvändare, det vill säga restauranger, storkök, kommunala inrättningar, skolor och förskolor. Det är lokalproducerat kött, grönsaker, frukt, fisk och även egenimporterat vin.
– Vår ambition är att kunna leverera bästa kvalitet och hålla hög servicenivå till våra kunder. Vi erbjuder varor från vårt närområde, kött och grönsaker, så mycket vi kan. På det sättet blir det kortare transporter och fräschare varor och dessutom gynnar vi den lokala företagsamheten.
Johan berättar att den nya eVito el-skåpbilen laddas med egenproducerad el och att den därigenom kommer att tjäna in sin egen kostnad på bara några år.
– Det är kul med eVito el-skåpbilen, säger Johan och fortsätter:
– Förutom att eVito el-skåpbilen fungerar utmärkt i verksamheten, så sparar vi också mycket pengar med den. Vi har satt upp solceller på hela lagerlokalens tak och laddar bilen med egen el.
– Det betyder att vi på fyra år tjänat in kostnaden för bilen jämför med om vi haft en icke eldriven bil. Vår e-Vito skåpbil kostar 1 krona milen istället för de 15 kronorna en konventionell bil skulle ha kostat.
Mälardalens frukt & grönt har själv ungefär 3500 olika artiklar i sitt lager och inom tre dagar kan de enkelt dubbla antalet genom ett specialavtal med Willys i Västerås.
– eViton fungerar som expressbil och servicebil. Om våra kunder fattas något eller är i akut behöv av någon färskvara kan vi snabbt köra ut det från vårt lager.
– Eftersom vårt uppdragsområde håller sig ungefär inom en radie på sex mil runt Västerås, så är verkligen eVito el-skåpbilen perfekt för dessa uppdrag. Och vi använder den också för att hämta upp en hel del av de varor vi köper in från våra närproducerande leverantörer.
Idag sker leveranserna från Mälardalens Frukt & Grönt med hjälp av två Mercedes-benz Atego, sex Sprintrar och den alldeles ny eVito el-skåpbil, samtliga fullt kyl- och frysbilsutrustade. Sprintrarna och Mälardalens två Mercedes Atego är inköpta från VehoBil i Västerås och eVito skåpbilen är inköpt på Landrins Bil i Västerås.
– Vi är jättenöjda med Mercedes, det är kvalitet rakt igenom, konstaterar Johan.
– Dessutom älskar alla att köra eVito el-skåpbilen och vi är mycket intresserade av att uppgradera även Sprinterparken så småningom till eSprinter el-skåpbil.
– Det är viktigt att visa att det kan vara lönsamt att tänka klimatsmart.
Här kan du läsa mer om Mercedes-Benz el-transportbilar.