Gå vidare till innehåll

Mercedes-Benz Vision AVTR – en konceptbil som blir en del av dig.

Tänk dig en bil som blir som din Avatar. Som i filmen med samma namn. Som känner av dig och mer eller mindre blir ett med dig. Som kan köra i sidled, som kommunicerar med människor och som har komposterbara batterier.
Mercedes-Benz Vision AVTR är en sådan bil.

Idén med konceptbilar är att de ska visa vad teknikerna vill kunna göra – om alla möjligheter och budgetar fanns. Och att bilföretagen ska kunna visa sina visioner om hur framtiden kan te sig – utan att behöva tänka på produktionsbudgetar och annat. Det handlar om att ta ut svängarna. Rejält. Men inte bara fantisera. Allt måste gå att bygga. På riktigt.

Mercedes-Benz Vision AVTR är en konceptbil som uppfyller allt detta. Den liknar ingenting annat som någonsin visats. Faktum är att den tagits fram i nära samarbete med, och är inspirerad av, James Cameron och teamet bakom storfilmen Avatar.

”Det är ingen bil – det är en varelse” sa youtubern Supercar Blondie när hon fick den förevisad på CES-mässan i Las Vegas i början av januari. Och hela konceptet andas just ”organisk bil” på många sätt. Inte minst vad gäller hållbarhet.

Mercedes-Benz och Daimlerkoncernens svenskfödde VD Ola Källenius uttryckte det såhär:

”Människor älskar friheten som individuell mobilitet ger. Att kunna ta sig vart som helst när som helst. Jag är ekonom i botten och vet att alla resurser är begränsade. Så vi måste kunna erbjuda mer mobilitet utan att använda mer resurser. På Mercedes-Benz betyder det att vi måste koppla bort tillväxt i volym från ökat resursutnyttjande. Och vägen dit går genom innovation och teknologi.”

Mercedes-Benz Vision AVTR börjar med det böljande formspråket som för tankarna till de svävande ”maneterna” i Avatar. Ljus i fiberoptik som ger en känsla av ro och som används för kommunikation åt alla håll. Till och med i hjulen.

På taket av bilens bakparti sitter 33 klaffar som kan röra sig i alla riktningar. De har dels aerodynamiska funktioner men kan också användas för att kommunicera med omgivningen – som ett djur gör med sin svans eller fjäderdräkt. Klaffarna har också solpaneler som ger energi till de olika system som används även när bilen står still. Datorer, kommunikation, belysning…

Bilen kommunicerar med föraren (jodå – den kan köras manuellt om man inte vill använda de självkörande funktionerna) genom att läsa av puls och handavtryck på en kontrollpanel.
Genom att föra panelen framåt bakåt eller till och med i sidled styrs bilen.

Hela bilen är byggd av material som är veganska och den är 100% återvinningsbar. Här återfinns material som rotting, rötter från invasiva träd som gallrats bort.


Organiska batterier.

Men det som verkligen ger en ny dimension till hållbarhetstänket är drivlinan – med bland annat organiska batterier! Bilen drivs av fyra elmotorer som driver var sitt hjul. Alla hjul är individuellt styrbara och kan gå med helt olika hastigheter. det gör att bilen till och med kan köras i sidled…

Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

30 april, 2020 / innovation
15 januari, 2020 / innovation
26 augusti, 2019 / innovation
7 juli, 2019 / innovation

Välkommen till Mercedes-Benz Sveriges nyhetsblogg!


Här kan du hitta berättelser och nyheter från oss på Mercedes-Benz Sverige AB.
Företag som valt intressanta lösningar.
Människorna bakom allt.
Bilar som är annorlunda.
Bilar som är nya.
Erbjudanden och förstahandsinformation om spännande evenemang!

Har du egna idéer om saker vi ska skriva om?
Maila oss gärna på mercedes-benz@genberg.se

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter?
Anmäl dig till vår nyhetsbrev:
Nyhetsbrev Transportbilar


Ansvariga utgivare:
Mercedes-Benz Nyheter

Mercedes-Benz Sverige