Gå vidare till innehåll

Skogsföretaget utökade med fler Mercedes-Benz – och ett kräftkokeri.

Trädvårdsspecialisten Petter Jakobsson startade sitt företag Kultes Gård AB för drygt tio år sedan. Då var arbetet med arboristtjänster och skogsvård i de djupa skogarna kring Karlsborg. Nu har verksamheten breddats med något så annorlunda som ett kräftkokeri. Hela verksamheten rullar på och med Mercedes-Benz transportbilar.

När Petter började sin verksamhet var det en bisyssla vid sidan av arbetet som yrkesofficer vid K3 i Karlsborg, där han ansvarade för prickskytteutbildningarna i arméns fallskärmsjägarförband.

Kultes Gårds verksamhet tog snabbt fart och Petter valde då att satsa på arbetet som arborist på heltid. För att kunna ta sig fram smidigt i den ibland oländiga terrängen och samtidigt enkelt kunna transportera alla maskiner, motorsågar och kedjor som krävs för arbetet i skogen, köpte Petter en Mercedes-Benz X-Klass. Efter ett tag införskaffades ytterligare fordon för den växande verksamheten – en  fyrhjulsdriven Mercedes-Benz Sprinter.

Sommarhalvåret arbetade han dessutom som fiskare i Vättern.

– Jag är utbildad inom fisket och vill verkligen syssla med det också vid sidan av arbetet i skogen. Det bästa av två världar.

– Mitt yrkesmässiga fiske har inriktats på signalkräftan under juli, augusti och september och så kan jag jobba ned träden under resten av året.

Det är bara 18 personer som har personliga fiskerätter i Vättern och Petter är sedan 2019 en av dem.

När erbjudandet om att köpa ett kräftkokeri i Vadstena kom förra året kunde han inte motstå tillfället. Med en ny Mercedes-Benz Sprinter 4×4 kylbil, bygger han nu upp ännu en helt ny verksamhet vid sidan av trädvårdstjänsterna. Valet av bilmärke var lätt.

– Jag har varit så nöjd med bilarna i skogsverksamheten.  De är starka, bekväma och problemfria

– Så det var ett självklart val när vi utökade, fast denna gång med Mercedes-Benz Sprinter med kylskåp.

Petter diskuterade sina nya fordonsbehov för fiskeriverksamheten med Mercedes-Benz återförsäljare Johan Hagenfeldt på Motornova och tillsammans togs en specialbyggd Mercedes-Benz Sprinter fram.

– Kylanläggningen i skåpet är inte något som är special eller påbyggt, utan det är ett alternativ som Mercedes-Benz har på marknaden.

– Däremot är Sprintern lite specialbyggd för att jag ska kunna använda den till att även dra upp båtarna på båtramper i hamnarna. När vi drar upp båtarna med fångst i är de tunga och det krävs att bilen ska kunna klara av det.

– Den har fyrhjulsdrift och lågväxel och är lite förhöjd och har ett speciellt fotsteg för lastningen. Och lite annat…

Köpet av skaldjurskokeriet innebär att Petter nu har sex personer anställda där. Tanken är att utveckla kokeriet ytterligare med även hummer, havskräfta och förädling av egen fångst för att sedan kunna leverera ut till butiker och restauranger.

Det är ingen brist på vare sig ambition, vilja eller idéer på Kultes Gård och med i planerna finns ytterligare fordon från Mercedes-Benz.

– Den första kylbilen fick vi strax innan jul och det är ytterligare ett par likadana Sprintrar på väg in i verksamheten.

– Målsättningen är att vi ska ha två Sprintrar till skogsverksamheten – med motorsågar, kedjor, klättringsutrustning och så vidare – och tre Sprintrar till fiske- och kylverksamheten. Till att börja med.

Läs också

Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

10 april, 2024 / Nyheter
7 december, 2023 / Transportbilar
17 oktober, 2023 / Nyheter
14 juni, 2023 / Familjebil

Välkommen till Mercedes-Benz Sveriges nyhetsblogg!


Här kan du hitta berättelser och nyheter från oss på Mercedes-Benz Sverige AB.
Företag som valt intressanta lösningar.
Människorna bakom allt.
Bilar som är annorlunda.
Bilar som är nya.
Erbjudanden och förstahandsinformation om spännande evenemang!

Har du egna idéer om saker vi ska skriva om?
Maila oss gärna på mercedes-benz@genberg.se

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter?
Anmäl dig till vår nyhetsbrev:
Nyhetsbrev Transportbilar


Ansvariga utgivare:
Mercedes-Benz Nyheter

Mercedes-Benz Sverige