Gå vidare till innehåll

Batterifabriken skruvar upp tempot

Det går snabbt med elektrifieringen inom Mercedes-Benz. Batterifabriken i tyska Kamenz kommer redan innan årsslutet att ha dubblat sin personalstyrka till ca 1000 personer – ett år före plan.

Bildtext ovan: Daimlers koncernchef Dieter Zetsche tillsammans med delstaten Saxens premiärminister Michael Kretschmer och två av Accumotives lärlingar vid ett batteripaket för Mercedes-Benz EQC.

Daimlers dotterbolag Accumotive grundades redan 2009 och invigde sin fabrik i tyska Kamenz 2012. Sedan dess har man här producerat fler än 200 000 Litium-jon batterier. Nu skruvas tempot upp rejält och 500 personer kommer att ha nyanställts vid fabriken innan året är slut – ett år före plan. Fabriken är därmed fullt beredd på fullskalig serieproduktion av batterierna för elbilen EQC under våren 2019.

Kamenz är navet för Daimlers batteriproduktion som totalt omfattar åtta fabriker i Tyskland, USA, Kina och Thailand. Det är här som koncernen placerat sitt globala kompetenscentrum för batteriutveckling. I Kamenz investeras också fem miljarder kronor i en helt ny fabrik som kommer att utöka anläggningsytan till ca 80 000 kvadratmeter. Den nya fabriken kommer att vara helt CO2 neutral och får sin el från solceller som kombineras med stationär lagring.

Förutom batterier till EQC tillverkar Accumotive också batterier för plug-in hybrider och mildhybrider med 48 volts-system. Man producerar också stationära batterier för byggnader och snart också de batterier som kommer att sitta i de eldrivna versionerna av Vito och Sprinter.

Expansionen i Kamenz fortsätter och fem miljarder kronor investeras i ytterligare en batterifabrik som byggs just nu. Den totala ytan blir mer än 80.000 kvadratmeter
Expansionen i Kamenz fortsätter och fem miljarder kronor investeras i ytterligare en batterifabrik som byggs just nu. Den totala ytan blir mer än 80.000 kvadratmeter
Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

30 april, 2020 / innovation
22 januari, 2020 / innovation
15 januari, 2020 / innovation
26 augusti, 2019 / innovation

Välkommen till Mercedes-Benz Sveriges nyhetsblogg!


Här kan du hitta berättelser och nyheter från oss på Mercedes-Benz Sverige AB.
Företag som valt intressanta lösningar.
Människorna bakom allt.
Bilar som är annorlunda.
Bilar som är nya.
Erbjudanden och förstahandsinformation om spännande evenemang!

Har du egna idéer om saker vi ska skriva om?
Maila oss gärna på mercedes-benz@genberg.se

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter?
Anmäl dig till vår nyhetsbrev:
Nyhetsbrev Transportbilar


Ansvariga utgivare:
Mercedes-Benz Nyheter

Mercedes-Benz Sverige